Anlık Bildirim

Intel kritik açıklar için yamasını yayınladı

Son günlerin bomba konusu Meltdown ve Spectre açıklarının odak noktasındaki firma olan Intel, zaman kaybetmeden işlemcilerini güvene alacak yamaları dağıtmaya başladı.

X86 ve ARM tabanlı bütün işlemcileri riske atan çekirdek seviyesindeki kritik açıklar için üreticiler ardı ardına yama yayınlamaya başladı. Olayın odak noktasındaki Intel de güncelleme yayınladı.

Kimse güvende değil

Hatırlanacağı üzere Çarşamba günü gündeme bomba gibi düşen bilgilerle Meltdown ve Spectre açıkları hakkında bilgi sahibi olmuştu. Meltdown sadece Intel işlemcilerde mevcut ve sanal makinelerin birbirlerinin belleklerine izinsiz bir şekilde erişebilmesine neden oluyor. Spectre ise tüm x86 ve ARM mimarilerinde mevcut. Uygulamaların aldatılarak güvenli depolama belleğinde sakladığı kullanıcı verilerini paylaşmasına neden oluyor.

Firma yaptığı açıklamada yayınlamaya başladığı yazılım güncellemeleri ve yamalar ile işlemcilerini kritik Meltdown ve Spectre açıklarına karşı güvenli hale getirdiğini belirtti.

Güncellemeler son beş yıla kadar olan işlemcilerin yüzde doksanını korumalı hale getiriyor. Bu hafta işlemcilerin önemli bir kısmına güncelleme verildi. Gelecek haftanın sonuna kadar ise hedef sayı yakalanmış olacak.

Güncellemeler Mac, PC ve Linux cihazları için geçerli. Sadece kurumsal değil son kullanıcı tarafındaki işlemciler de güncellemeye dahil edildi. Firma güncellemeler için AMD ve ARM ile çalıştığını belirtiyor.

Intel dışında Apple, Google, Microsoft gibi platformlar da hemen aksiyon almış ve güncellemeleri yayınlamıştı. Aslında açıkların çok daha önceden bulunup üreticiler ile paylaştığı belirtiliyor. Kamuoyuna açıklandığında ise güncellemeler zaten yoldaydı.

Olayın ilk kısmı bu. Madalyonun diğer tarafı ise ciddi iddialar. Meltdown açığını kapatmak için yayınlanacak güncellemelerin işlemcilerde yüzde 30 civarında bir performans kaybına neden olacağı iddia ediliyor. Güncelleme sonrası teknoloji dünyası merakla ilk sonuçları bekleyecek ancak bazı kaynaklar şu anda açığı tamamen kapatmak yerine tampon çözümler uygulandığını savunuyor. Zira açığı kapatmak için tasarım seviyesinde bazı optimizasyonlar gerekecek ki bu da bir hayli zaman alabilir.

Diğer taraftan Spectre açığının tam olarak kesinlikle kapatılamayacağı ancak gelecek nesil işlemcilerde tasarım seviyesinde buna odaklanarak giderilebileceği açıklanmıştı. Spectre için yayınlanan güncellemeler de aslında tampon çözüm olmaktan ileriye gidemiyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6249 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, meltdown ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim