Anlık Bildirim

Intel'in yeni performans canavarı: Core i9-9900K

AMD'nin Ryzen işlemci ailesiyle arka arkaya duyurduğu yeniliklere Intel'in kayıtsız kalacağını beklemek hata olur. 9. nesil işlemci ailesi, çok çekirdek ve yüksek frekans ile göz dolduracak gibi.
AMD'nin son birkaç ay içerisinde önce Ryzen 2 sonra da 32 çekirdekli modeli de içeren Threadripper 2 işlemci ailesini piyasaya sürmesi, mevcut rekabeti daha da alevlendirdi. Çok çekirdek yarışında Intel'in 28 çekirdekli modeller üzerinde çalıştığı biliniyor ancak Computex Fuarı'nda yapılan ve istenileni veremeyen tanıtım dışında bir gelişme olmadı o kanatta.
Intel'in tek çekirdek başarımında ya da bir başka ifade ile mimari seviyede IPC performansında yani dönüş başına komut işleme kabiliyeti hala AMD'nin önünde. Ryzen 2 ile aradaki mesafe azalsa da Intel'in liderliği sürüyor. Fakat 9. nesil işlemci ailesi özellikle daha yüksek çalışma frekansı ve daha fazla çekirdek ile akıbeti değiştirecek gibi görünüyor.
Benim de merakla beklediğim Core i9-9900K'nın özelliklerine gelin yakından bakalım. Birincisi bu işlemci 8 çekirdekli ve 16 izlekli yani bu adımla birlikte yaygın ürün gamındaki çekirdek sayısı yarışına Intel de dahil oluyor. AMD'nin 8 çekirdekli Ryzen 18xx ve Ryzen 27xx modellerine karşı Intel'in en güçlü silahı 6 çekirdekli Core i7-8700K modeliydi.
İkinci önemli gelişme artan frekans seviyesi. Core i9-9900K, tek çekirdek için otomatik olarak 5GHz'e çıkabilecek. Çok çekirdek tarafında ise elimdeki bilgilere göre tüm çekirdekler aynı anda 4.7GHz'de görev yapabilecek. Kısacası avantajlı olan mimari daha fazla çekirdek ve daha yüksek frekans ile oyunların yanı sıra Cinebench yarışını da değiştirecek.
TDP dediğimiz ısıl tasarım gücü 95 Watt olan işlemci, entegre çift kanal bellek kontrolcüsü üzerinden standart düzeyde 2666MHz'deki DDR4 belleklerle çalışabilecek. Tabi ki hız aşırtma ile işin ucu açık, 4000MHz ve üzeri bellekler de doğru donanım ve ideal koşullarda sorun çıkarmayacaktır. Buna ek olarak işlemci de 40 PCIe hattı bulunuyor.
Bu sayede çoklu ekran kartı kurulumları veya değişik donanım konfigürasyonları için sınıfın beklentilerinde bir sorun olmayacak gibi görünüyor. Hız aşırtma tutkunlarının seveceği bir diğer geliştirme ise STIM yani lehimli termal yüzey materyaline geçilecek olması. AMD'nin kullandığı bir tasarımdı, Intel de ona geçiş yapıyor. Şimdiye kadar zar ve ısı dağıtıcı arasında termal pasta kullanmayı tercih eden Intel, bu adımla birlikte daha iyi iletkenlik sağlamış olacak.
STIM sayesinde hız aşırtma konusundaki termal transfer ihtiyacı ve daha yüksek hızda daha fazla yük ile sürdürülebilir performansa olumlu etki etmesi kuvvetle muhtemel görünüyor. Intel'in s serisi işlemci sınıfında sunacağı ilk masaüstü Core i9 modeli olacak 9900K için Z390 anakart modellerini de göreceğiz. Platform seviyesinde Intel entegre olarak USB 3.1 Gen2 ve WiFi AC kontrolcüsü gibi ve Thunderbolt 3.0 da sağlanmış olacak.
Lansman tarihi olarak 1 Ekim konuşulsa da , Core i9-9900K'nın resmi satış tarihi ve tavsiye edilen fiyatı henüz bilinmiyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12521 kez okundu.
28 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
core i9-9900k, 9. nesil ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim