Anlık Bildirim

İşlemci soğutmada lazerli dönem

Günümüzde işlemci soğutucusu olarak hava veya sıvı tabanlı sistemler kullanılıyor. Peki lazer ışınları işlemcinizi soğutabilir mi? Bunun cevabı bir devrime işaret ediyor.
İşlemci soğutmada lazerli dönem
 

Genelde hep sıcak kavramlar ile andığımız ve son dönemde yakıcılığı ön plana çıkan lazer ışınlarının soğutma özelliği de bulunuyor ve pek pek bilinmeyen bu özellik teknoloji dünyasında yeni bir devrin kapısını açabilir.

Washington Üniversitesi araştırmacıları lazer ışınları ile suyu ve bir kristal çeşidini soğutmayı başardı. Araştırmacılar lazer ışınlarının temel prensiplerini tersine çevirerek soğutma özelliğini elde ettiklerini belirtiyor. Deneylerde su içerisinde bulunan kristallere lazer ışınları tutuluyor ve düşen sıcaklıklar kristallerin farklı renkler yansıtmasına neden oluyor. 

1995 yılında ilk kez vakumlu ortamda bir nesnenin lazer ışınları ile soğutulması sağlanmıştı ancak yeni deneylerde ilk kez günlük ortamdaki bir nesne soğutulmuş oldu. Araştırmacılar deneylerde kızılötesi lazer ışınları kullandı.

Lazerin nesneleri soğutma özelliği pek çok alanda devrim yapabilecek nitelikte. Özellikle işlemcilerin ısınan noktasına lazer ışınları uygulayarak soğutabilmek mümkün olacak. Veya üretim ve telekomünikasyon alanlarında da lazerli soğutma sistemleri kullanılabilecek. 

Bununla birlikte araştırmacıların asıl hedefi daha farklı. Moleküler biyoloji alanında lazer soğutma kullanarak hücrelerin davranışlarını değiştirmeden veya zarar vermeden gelişimini yavaşlatmak mümkün olacak. Böylece moleküllerin ve enzimlerin çalışma şekilleri daha detaylı incelenebilecek. Tabii bunların hepsinin olabilmesi için önce maliyetlerin uygun bir seviyeye çekilmesi gerekiyor.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6983 kez okundu.
13 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
laser cpu cooling, Donanım Bileşenleri ve
2 etiket daha cpu cpu cooling
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim