Anlık Bildirim

James Webb teleskobunda arıza yaşanıyor

James Webb uzay teleskobunun ötegezegen ve galaksi keşfi için kullandığı kızılötesi görüntüleme modülünün arızalanması nedeniyle incelemelere bir süre ara verildi. 
James Webb Tam Boyutta Gör
Bugüne kadar yapılmış en güçlü teleskop unvanını alan ve yapımı 20 yıldan fazla süren James Webb teleskobu bilim dünyasında dönüm noktası sayılabilecek evren keşifleri yapmaya devam ediyor. Bununla birlikte zaman zaman arızalar da yaşanabiliyor.

James Webb arızalandı

Dünya'dan yaklaşık olarak 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve 10 milyar dolara mal olan teleskop, mikro meteor parçaları gibi zorlu uzay koşullarına dayanacak şekilde tasarlandı. Yine de bazı arızaların önüne geçilemiyor.

NASA tarafından yapılan açıklamaya göre teleskobun yakın kızılötesi görüntüleme ve spektrograf – NIRISS modülünün arızalandığını ve uçuş sisteminin devre dışı bırakıldığını açıkladı. Modülü geliştiren Kanada Uzay Ajansı ve NASA sorunun kaynağını bulmak için birlikte çalışıyor. Donanım kısmına herhangi bir zararın yansımadığı da belirtilmiş. Bir süre NIRISS ile yapılan keşiflere ara verildiği dile getirildi.

NIRISS modülü 4 farklı araştırma için kullanılıyor. Bir tanesi ötegezegenlerden gelen ışık sinyallerini analiz ederek atmosferi oluşturan elementleri incelemek. Diğeri görüş alanında çok yakın bulunan nesneleri incelemek. Üçüncüsü tek bir seferde binlerce galaksiyi inceleyebilme ve sonuncusu da ötegezegen geçiş spektroskopisini incelemek. Bunların bazılarını aynı anda gerçekleştirebiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8371 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Jamess Webb, Teknoloji Haberleri ve Popüler Bilim
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim