Anlık Bildirim

Kablosuz DisplayLink ile monitörler kablolardan kurtuluyor!

Son yıllarda düşen LCD monitör fiyatlarıyla birlikte bir bilgisayarda birden fazla monitörle çalışmak lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç duyan herkesin ulaşabileceği bir hâl aldı. Eğer bilgisayarınızı oyun ve çoklu ortam yürütme ağırlıklı kullanıyorsanız birden fazla monitör sizin için bir şey ifade etmeyebilir. Fakat grafik, video işleme veya benzeri birden fazla pencere ile aynı anda çalışmanızın gerektiği programlarla haşır neşirseniz, kimi zaman 2 monitör bile ihtiyaçlarınıza cevap vermekte yetersiz kalabiliyor.

Bilgisayarınıza piyasadan satın alabileceğiniz en düşük seviye ekran kartıyla bile 2 monitörü aynı anda bağlayabilirsiniz. Fakat monitör ihtiyacınız 2 den fazlaysa ya 2. bir ekran kartı satın alıp kullanacaksınız ya da alternatif yöntemlere baş vuracaksınız. Bilgisayarınıza USB portu üzerinden ekran kartı bağımsız monitörler eklemenizi sağlayan DisplayLink teknolojisi herhalde bu yollardan en mantıklısı olacaktır. Ülkemizde pek tanınmayan DisplayLink teknolojisi sayesinde bu teknoloji ile uyumlu monitörleri USB portundan bilgisayara bağlamamız, görüntü almanız için yeterli oluyor.

USB portundan sıkıştırılarak monitöre aktarılan görüntü bilgisi monitör içerisindeki özel bir işlemci tarafından çözülerek görüntüye çevriliyor. Bu teknoloji uzun süredir kullanımda, zaten haber konumuz DisplayLink'in kablolu versiyonundan ziyade 2008 yılında CES'de de sergilenmesi planlanan Wireless USB teknolojisi ile monitörleri kablosuz olarak bilgisayarımıza bağlamamızı sağlayan Displaylink'in yeni kablosuz versiyonu.

Sistemin çalışabilmesi için bilgisayarınızda Wireless USB desteğinin bulunması gerekiyor (Wireless USB hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız). Bu desteği Wireless USB uyumlu bir kablosuz USB alıcı verici ile de elde edebiliyorsunuz. Daha sonrasında bu teknolojiye direkt destek veren bir monitör veya monitörü bağlayabileceğiniz Wireless USB destekli bir adaptöre ihtiyacınız var. (Yukarıdaki videoda bu dönüştürücü adaptörü görebilirsiniz.)

Displaylink'in kablosuz versiyonu 3 metre uzaklığa kadar bilgi aktarımı yapabiliyor. Wireless USB ile 3 metre içerisindeki cihazlar arasında 60MB/sn bilgi aktarımı yapılabilmesi mümkün oluyor. Bu bilgi aktarım hızı hareketli oyunlar için yeterli olmasa da DVD filmleri akıcı bir şekilde izlemek için yeterli oluyor. Wireless USB üzerinden çalışan DisplayLink ile kablosuz iletişim kurulacak monitörlerde 1680x1050 piksel çözünürlüğe ve 24bit (16 bilyon) renk derinliğine ulaşılabililiyor.

Şu an için Wireless USB üzerinden DisplayLink'i direkt olarak destekleyen bir monitör duyurulmuş değil fakat Samsung'un 940UX kodlu 19" LCD monitörü fabrika çıkışında DisplayLink'in kablolu versiyonu ile uyumlu olarak gelmekte (Yukarıdaki videoda 6 monitör DisplayLink üzerinden bilgisayara bağlı). Bu monitörü hiç bir ara dönüştürücü kullanmadan direkt olarak bilgisayara USB üzerinden bağlanıp kullanabiliyoruz. Kablosuz versiyonlar için de yine Samsung'dan bir model beklenebilir. Burada atlanmaması gereken önemli bir husus da var tabi, bu teknolojinin çalışabilmesi için bilgisayarda mutlaka bir ekran kartı takılı olmak zorunda. Ekran kartı olmaksızın USB üzerinden monitörleri bağlayıp kullanmamız mümkün olmuyor. Bilgisayar ekranındaki görüntü CPU tarafından sıkıştırılarak USB üzerinden takılı olan monitörlere gönderiliyor yani görüntü aktarımı esnasında bilgisayarınızın işlemcisi biraz yorulmakta.

Her ne kadar tüm PC kullanıcılarına hitap eden bir teknoloji olmasa da birden fazla monitör kullanmak isteyenlerin masaları üzerindeki kablo yığınına bir nebze çözüm getirebilecek nitelikteki teknoloji, ileride cep telefonlarında da wireless USB desteğinin kullanıma geçmesi ile Wireless destekli Monitör ve TV'lerin popüler olmalarını sağlayabilir. Zira cep telefonumuzun dijital kamerası ile kayıt altına aldığımız görüntüleri oturduğumuz yerden TV'ye aktarıp çevremizdekilerle paylaşmak oldukça pratik ve eğlenceli olacaktır.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim