Anlık Bildirim

Bitmain'in yeni madencilik cihazı Nvidia ve AMD'ye darbe vurabilir

Kripto para madenciliği için donanımlar üreten Bitmain'in Ether'e özel donanımlar üretmesi Nvidia ve AMD'nin ciddi gelir kaybına uğramasına ve kullanıcı kitlesinin değişmesine neden olabilir.

Bitmain'in yeni madencilik cihazı Nvidia ve AMD'ye darbe vurabilir Tam Boyutta Gör
 

Bitcoin madenciliği için ASIC isimli özel madencilik donanımları üreten Çinli şirket Bitmain, Bitcoin madenciliğinde kullanılan ASIC'lerin yaklaşık yüzde 80'ini üreterek halihazırda pazarında lider durumda. Bu yılın başında Ether madenciliği için optimize edilmiş yeni bir ASIC üzerinde çalıştığını duyuran şirketin bu hamlesi dev ekran kartı üreticileri AMD ve Nvidia için endişe vericiydi zira Bitcoin madenciliği genel olarak ASIC kullanan dev madencilik şirketlerinin tekelinde olsa da ekran kartları bireysel kullanıcılar tarafından Ether madenciliğinde kullanılabiliyor. Bitmain'in Ether madenciliğine özel ASIC üretimiyle ilgili son haberler ise iki büyük üreticiye olumsuz not olarak geri dönmüş durumda.


ASIC üreticileri Ether madenciliğine yöneliyor

Wall Street'in önde gelen araştırma firmalarından olan Susquehanna, Bitmain'in üretim sürecine paralel olarak AMD ve Nvidia ile ilgili beklentilerini düşürdü. Bir süredir Asya turunda olan Susquehanna analisti Christopher Rolland, Bitmain'in Ether ve diğer benzeri kripto paraların(ERC20 tabanlı kripto paraların) madenciliğinin yapılması için özel bir ASIC geliştirdiğini doğrularken bu cihazların 2018'in ikinci çeyreğinde müşterilere ulaştırılabileceğinin de altını çizdi. Üstelik Rolland'ın açıklamalarına göre Ether için optimize edilmiş ASIC cihazları üreten tek şirket Bitmain değil. Asya pazarında Ether'e özel ASIC'ler için çalışan en az üç şirket daha var.


Tabi Rolland'ın bu açıklamaları yakın tarihte Ether ve benzeri kripto paraların madenciliğinde ekran kartlarının kullanılmayacağı şeklinde yorumlanıyor zira Bitcoin madenciliği konusunda ASIC'ler; AMD ve Nvidia'nın ekran kartlarından çok daha verimli ve bu verimlilik farkı Ether madenciliğinde de kendini gösterebilir. Bunlara ek olarak Rolland'ın raporuna göre madencilikle ilgili satışlar AMD'nin satışlarının yaklaşık yüzde 20'sini ve Nvidia'nın ise gelirinin yüzde 10'unu oluşturuyor.


Bireysel kullanıcılara olumlu yansıyabilir  

Rolland'ın raporuyla hareket eden Susquehanna iki ekran kartı üreticisinin hisse değerlerine yönelik tahminlerini değiştirdi. AMD'ye yönelik derecelendirmesini nötr'den negatife çeviren şirket AMD hisseleri için fiyat hedefini ise yüzde 29'luk düşüşle 13 dolarda 7.5 dolara indirdi. AMD'nin aksine Nvidia'nın, madencilik gelirlerinin kaybıyla mücadele etmesini sağlayacak güçlü ve dayanıklı bir oyun endüstrisine sahip olduğunu vurgulayan şirket Nvidia'ya yönelik hisse tahminini ise 215 dolardan 200 dolara indirdi. Buna karşılık Nvidia'nın nötr olan derecelendirmesi değiştirilmedi.


Bitmain ve diğer üreticilerin Ether'e yönelik operasyonlara başlaması Nvidia ve AMD'nin ciddi gelir kaybına uğramasına neden olacak gibi görünüyor. Bununla birlikte kullanıcıları daha çok ilgilendiren nokta ise iki şirketin gelecek dönemlere ait politikaları olacak. Günümüzde pek çok bireysel kullanıcı kripto para madencilerinin ekran kartlarına yönelmesinden ve ekran kartlarına olan bu yoğun talebin ekran kartlarını ulaşılamaz hale getirmesinden şikayetçi. İki ekran kartı üreticisinin madencilik gibi önemli bir pazarı kaybetmesi halinde bu durum değişebilir.


Tabi iki şirket de madencilik pazarından kolay kolay vazgeçmek istemeyecektir. Şubat ayında yapılan bir araştırmaya göre 2013 yılında kurulan Bitmain, 2017 yılını 3 ila 4 milyar dolar arasında kar elde ederken yirmi dört yıldır faaliyet gösteren Nvidia aynı dönemde 3 milyar dolarlık kar elde etmiş durumda. Sadece bu istatistik bile kripto para madenciliğinin üretici şirketler için ne derece kıymetli olduğunu gösteriyor. Nvidia ve AMD'nin Bitmain ile olan rekabette ne gibi adımlar atacağı ise şu an için bilinmiyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5962 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bitmain, asic ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim