Anlık Bildirim

macOS’e mavi ışık azaltma özelliği (Night Shift) geliyor

iOS cihazlar için geçen seneden beri bulunan Night Shift yani mavi ışık azaltma özelliği, macOS sistemlerde F.lux gibi yazılımlar gerektiriyordu. Apple tarafından işletim sistemine bu özellik eklendi.
Çoğu kişi LCD’lerdeki mavi ışığın zararları hakkında bir şeyler duymuştur. Belki de en bilinen zararlarından biri, uyku saatine yakın zamanlarda maruz kalındığında uyumayı zorlaştırması olabilir. Eskiden beri bilinen bu zararlar, günümüzde daha büyük bir problem haline geldi denilebilir. Bunun nedeni ise artık mobil cihazların da hayatımızda olmasıyla hem LCD kaynaklı mavi ışığa daha fazla maruz kalmamız hem de belki de yatakta uyumak üzereyken bile bu cihazları kullanmamız.
LCD’den maruz kaldığımız mavi ışık miktarını azaltmak için şimdiye kadar çeşitli yöntemler geliştirildi. Eski yöntemlerden biri, ekranın dışına filtre takılmasıydı. Ancak bu yöntem hem masraflı ve uğraştırıcı hem de mobil cihazlar için olanak dışı. Daha yeni bir yöntem ise yazılımsal olarak ekrandaki görüntülerin daha az mavi tonları içerecek şekilde işlenmesi. Bunu sağlayan yazılımlardan biri de, F.lux. Eskiden macOS, iOS, Windows, Linux ve Android’de kullanılabilen bu yazılım, geçen sene Apple tarafından iOS’a “Night Shift” ismiyle aynı özelliğin eklenmesi sonucu artık iOS için kullanılamıyor.
Şimdi ise Apple tarafından macOS’e de Night Shift özelliği verildi. macOS Sierra beta sürümünün en sonuncusu olan 10.12.4 ile bu özellik eklenmiş durumda. Sierra’nın bu sürümünün yayınlanmasıyla, F.lux’a olan ihtiyaç da macOS tarafında kalkmış olacak. Daha önce bazı kullanıcılar F.lux’un macOS tarafında çeşitli sorunlara neden olduğunu raporlamıştı.
macOS tarafında ihtiyaç kalkmış olsa da şimdilik Android, Linux ve Windows sistemler için hâlâ F.lux bir seçenek durumunda. Bazı Android ROM'ları uzun yıllardır bu özelliği entegre bir şekilde sunuyor ancak herkesi kapsamıyor. Bundan dolayı F.lux geliştirilmeye devam edebilir. Microsoft’un da Windows 10’a mavi ışık azaltma özelliği ekleme planları var.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim