Anlık Bildirim

Rusya, Pokemon GO oyununu da ayrıştırma politikası için kullandı

Bir Pokemon Go etkinliği için grubunuzla yola çıksanız ve kendinizi bir anda protestoların arasında bulsanız neler olurdu? Rus kaynaklar bunu fiiliyata geçirmeye çalışmış.

Son dönemde ABD’de Başkanlık seçimleri öncesinde Rusya kaynaklı ayrımcı reklamların yapıldığı iddiaları geniş bir gündem olmuş durumda. Facebook, Google, Microsoft, Tumblr gibi pek çok platform bu iddiaları bünyelerinde araştırıyor. Bunlara bir de Pokemon Go eklendi.

Şeytani zeka
 

Bir oyun insanları ayrıştırmak için nasıl kullanılabilir? Aslında Rus kaynakların önemli Ar-Ge çalışmaları yaptığı belli oluyor zira Pokemon Go oyununun seçilmesi ve kullanılması fikri öyle çok basit değil.

Bir süredir soruşturulan Rusya kaynaklı reklamların temelinde insanları ayrıştırmak yatıyor. O dönemde farklı eyaletlerde yaşanan protestolar ve polis şiddeti reklamların temelini oluşturmuş. Don't Shoot Us - Bizi Vurmayın mottosunu kullanan bu reklam faaliyetlerinin aslında güvenlik güçlerinin meşhur Kıpırdama! Ellerini Kaldır söyleminden yola çıkıyor ve sürekli polis şiddetini vurgulayarak insanların öfkesini arttırmayı amaçlıyor.

Pokemon Go oyunu da benzer bir amaç için kullanılmış. Yukarıda ki motto üzerinden açılan bir Tumblr blogunda Temmuz 2016 tarihinde büyük bir etkinlik planlandığı tespit edilmiş. Amazon kuponları hediyeli bu etkinlikte oyuncuların özellikle protesto bölgelerine yönlendirilerek çatışmanın arasında kalması hedeflenmiş.

Pokemon Go oyununun o dönem ne kadar büyük bir ilgi uyandırdığı hatırlandığında plan kulağa çok vahşice geliyor. Genelde gençlerden oluşan oyuncuların çatışma ortasında kalması ve muhtemel yaralanmalar ebeveynleri de harekete geçirecekti. Böylece kitlesel bir harekete dönüşecekti.

Ne var ki Niantic sunucularının ilk başlarda verimli çalışmaması ve sürekli oyundan kopmaların yaşanması, bu planı akamete uğratmış. Etkinlik katılım olmadan sona ermiş.

Yeni teknolojiler hayatımıza kolaylık ve yeni trendler katıyor olsa da kötü niyetli ellerde bir silaha dönüşebiliyor. Rus kaynaklı bu etkinlik amacına ulaşsaydı belki bugün halen daha bu olayı konuşuyor olacaktık.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim