Anlık Bildirim

Çin hükümeti Müslümanlara zorla casus uygulama yükletiyor

Çin hükümeti, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan müslümanları telefonlarına özel bir uygulama yüklemeye zorluyor. Devletin izleme yapmasını sağlayan casus uygulamayı yüklemeyenler tutuklanacak.
Çin hükümeti etnik azınlıkların bir kısmını, akıllı telefonlarına özel bir uygulama yüklemeye zorluyor. Kullanıcıların tüm hareketlerinin devlet tarafından izlenmesini sağlayan bu uygulamayı 10 gün içinde cihazına kurmayanlar ise göz altına alınacak.
Girişim Çin'in batısında yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde başlatıldı. Yetkililer WeChat aracılığıyla Urumçi sakinlerine, Jingwang adlı bir Android uygulaması yüklemelerinin zorunlu olduğunu belirten bir mesaj gönderdiler. Kullanıcıları bir casus gibi izleyen uygulama "terör içerikli ve yasadışı dini videolar, resimler, fotoğraflar, e-kitaplar ve elektronik belgeleri" tespit edebiliyor.
Yerel basın, bölgedeki insanların çoğunun Müslüman olduğunu ve mesajın hem Mandarin dilinde hem de 8 milyon nüfuslu Uygur etnik grubu tarafından konuşulan Uygurca olarak gönderildiğini söylüyor.

Casus Android uygulamasını kurmayana göz altı

Mesajda ayrıca uygulamayı 10 gün içerisinde kurmayanların göz altına alınacağını bildiren bir uyarıyla birlikte, uygulamanın indirilmesini sağlayan bir QR kod var.
Kolluk kuvvetleri, herkesin uygulamayı yüklediğinden ve cihazlarda yasa dışı herhangi bir içeriğin depolanmadığından emin olmak için önümüzdeki haftalarda rastgele denetimlerin gerçekleştirileceği konusunda uyarıda bulundu. Uygulama çalışıyorsa ve yönergeleri ihlal eden içerik tespit edilirse kullanıcılardan silmeleri istenecek. Buna uymayanlar ise polis tarafından göz altına alınacak.
Uygulama, Çin'deki en popüler iletişim platformlarından ikisi olan WeChat ve Weibo'daki sohbetler de dahil olmak üzere telefonda gerçekleştirilen eylemlerin çoğunu gizlice izleyebiliyor. Ayrıca Wi-Fi giriş bilgileri, cihaz IMEI numarası ve SIM kartı verileri gibi bilgilerin yanı sıra cihazda depolanan medya dosyaları ve terörist faaliyetlerle bağlantılı tüm içerikler için de gözetim söz konusu.
Casus uygulamayla kullanıcıları izleme girişiminin sadece Android cihazları hedeflediği görülüyor ancak iOS'un Çin'deki cihazların %10'undan daha az bir kısmında çalıştığı göz önüne alındığında, hedefteki azınlık grubunun büyük bir bölümünün izlenmeye takılacağı söylenebilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6629 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber, akıllı telefon ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim