Anlık Bildirim

Nintendo'nun devrim yaratacağını düşündüğü yeni oyun kontrol cihazı

Herhalde şu an bilgisayar ve konsol oyuncularının en çok beklediği şey yeni bir oyun veya gelişmiş ekran kartından daha çok yeni nesil konsolların piyasaya sunulduğu o an olsa gerek. Yeni nesil konsollarla kullanıcılara daha iyi grafikler, daha güçlü yapay zeka, gerçeğe yakın fizik hesapları, çoklu ortam seçenekleri ve Internet üzerinden çeşitli servisler vaad ediliyor. Geçtiğimiz aylarda yapılan E3 oyun fuarında ilk kez kullanıcılara resmi olarak tanıtılan Microsoft Xbox 360 ve Sony PlayStation 3, gösterimi yapılan oyun videoları ve tanırımları ile kullanıcıları resmen büyüledi.

E3, konsol üreticileri olan Microsoft ve Sony'nin büyük işlem gücü gösterilerine sahne olurken Nintendo, yeni nesil oyun konsolu Nintendo Revolution ile pek beklenileni veremedi. Kullanıcılara, olabilecek en iyi oyun ve eğlence makinası yapmaya çalıştıklarını ve bütün Nintendo konsollarıy geriye dönük uyumluluğu olacağı belirtilen Revolution ile en zevkli oyun deneyimini sunmayı planladıkları belirtmekle yetinen firma E3'de konsolları ve devrim yaratacağı vaadinde bulundukları yeni kontrol cihazları ile ilgili detayları vermekten kaçınmıştı. E3'den hemen sonra Nintendo'nun konsolu hakkında teknik detaylar belli olsada geçtiğimiz günlere kadar devrim yaratacağı söylenen kontrol cihazından bir haber yoktu.

Evet sonunda merakla beklenen ve Nintendo'nun devrim yapacağını vaad ettiği yeni oyun kontrol cihazı Tokyo Game Show 2005'de gün yüzüne çıktı. Firmanın belirttiği gibi gerçekten alışıla gelmişin dışında bir tasarıma sahip olan ve "free-hand style controller" ve "pointer" olarak isimlendirilen kontrol cihazı, standart gamepad lerden daha çok bir uzaktan kumandayı andırmakta. Nintendo Revolution oyun konsolu ile Bluetooth üzerinden kablosuz iletişim sağlayan kontrol cihazı, sağa, sola yatırıldığını veya yukarı aşağı oynatıldığını, içinde bulunan sensörler sayesinde gerçek zamanlı olarak algılayabilmekte. Eğer ekran üzerinde bir nokta işaretlenmek istenirse televizyonun üzerine veya yanına konumlandırılmış olan bir okuyucuya ihtiyaç duymakta.

Kullanıcı bu kontrol cihazlarından eğer oyun destekliyorsa aynı anda iki adete kadar kullanabilmekte. Nintendo örnek gösterimde 2 adet Revolation kontrol cihazı ile sanal bir baterinin çalınmasını göstermekte. IGN'de soru cevap şeklinde yapılan söyleşide kontrol cihazı ile kumanda edilen bir oyun örneği istendiğinde, bir balık avlama oyunundan örnek verilemekte. Kullanıcı olta sallama veya oltaya vuran balığı çekme işlemlerini aynı gerçek bir olta tutuyormuşçasına kumandanın konumunu değiştirerek yapabilmekte veya karanlık ortamda geçen bir oyunda (örnek DOOM3) kumanda el feneri görevi görecek ve siz nereye çevirirseniz orası aydınlanacak.

Kontrol cihazı üzerinde yön tuşları, açıp kapama tuşu, tetik tuşu, 3 adet oyunlar için özelleştirilmiş kontrol tuşu ve 3 adet menü için özelleştirilmiş fonksiyon tuşu bulunmakta. Ayrıca o an hangi kanaldan konsol ile haberleşildiğini gösteren 4 adet led bulunmakta. Nintendo, Revolation geriye uyumlu bir konsol olacağından kullanıcıların yeni kontrol cihazından en fazla verimi alabilmesi için yan çevrildiğinden NES kumandası şeklini alabilecek bir tasarım yapmış.

Üzerinde titreşim özelliğide bulunan kontrol cihazına istenirse aksesuar eklenebilmekte. Nintendonun beraberinde vermeyi düşündüğü Analog kontrol takımı da (nunchuck-style expansion controller) bu eklenebilen aksesuarlardan biri. Üzerinde 2 adet tetik tuşu ve analog kontrol çubuğu bulunan bu akesuar, kumanda benzeri kontrolcüye kısa bir kablo ile bağlanıyor. Özellikle FPS oyunlarında oldukça yüksek deneyim sunacağı belirtilen bu ikili ile yapılabilecekler hakkında örnek vermek gerekirse ; Karakterin hangi noktaya ilerleyeceğini ve döneceğini analog çubuk ile kontrol ederken, hareket sensörleri ve ekran yakınlarında okuyucusu bulunan diğer kumanda benzeri kontrol cihazı ile silahı kontrol edecek ve ateşleyeceğiz. Düşünmesi bile oldukça zevkli.

Nintendo ayrıca kullanıcıları sadece bu kumanda benzeri free-hand style controller'a ve analog tuş takımlı nunchuck-style expansion controller'a mahkum etmiyor. Kullanıcılar isterlerse free-hand style controller'ı standart gamepad şeklinde ve üzerinde kumanda için bir soket bulunan ünite içine yerleştirerek standart şekle sahip üzerinde 2 analog , 1 dijital yön takımının bulunduğu bir gamepad e sahip olabiliyorlar. Henüz her şey tasarım aşamasında olduğundan nintendo bu gamepad şeklindeki ünitenin veya diğer kontrol cihazlarının tasarımında karar kılmış durumda değil ve değişiklikler yapılabilir. Kumanda gamepad dönüştürücü içersindeykende hareket sensörleri açık durumda kalıyor ve kullanıcı hem 3 boyutlu ortam hareketlerini algılayan hemde üzerinde bir çok kontrol ve yön tuşu bulunan bir oyun kontrol cihazına sahip oluyor.

Görünen o ki Nintendo, yeni nesil konsolunun donanımsal özelliklerinden daha çok bu alışıla gelmiş kalıpların dışında olan yeni kontrol cihazı ile konuşulacak. Kullanıcılara standart gamepad şeklinde kullanım imkanıda sunan yenilikçi tasarım, özellikle simülasyon tarzında olan oyunlarda ve FPS lerde kullanıcının oldukça eğlenceli vakit geçirmesini sağlayacaktır. Kim bilir belki bir Starwars oyununda lazer kılıcı olarak kullanabileceğimiz bu kontrol cihazını bir tenis oyununda raket olarak kullanacağız. Her şey programcıların hayal gücüne kalmış.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim