Anlık Bildirim

Notebook'lar için Athlon 64, Intel Pentium 4 ve Centrino platformu karşı karşıya

Günümüzde standart ağır bir masa üstü bilgisayar almak yerine notebook almak çoğu kullanıcıya daha cazip gelmekte. Ancak çeşitli platformlar kullanıcıların kafasını her zamankinden biraz daha çok karıştırıyor. Zira artık Intel Centrino diye tanıtılan bir platform, bilindik Intel Pentium 4 DTR (DTR: masa üstü işlemcisi kullanan sistemler) ve Mobil serisi son olarakda Athlon64 mobil ve DTR serileri var. Gamepc sitesi notebook alacak olanların hep karşısına çıkan "Hangi platformu seçeyim?" sorusunun cevabını verebilmek için güzel bir test yapmış.

Yenilenen Centrino platformunun Dothan çekirdekli işlemcisi bir yandan performans sunarken bir yandan az ısı üretimi, az pil tüketimi sunuyor ki bu daha ince ve hafif notebook'lar için en gerekli özellik. Yani eğer ince hafif bir sistem istiyorsanız yada pil ömrüne dikkat edip en yüksek performansı düşünmüyorsanız yenilenen Centrino'nun size sunacağı çok fazla şey var.

Ancak ben bilgisayarımı masa üstündeki performanstan farklı istemem, fazla taşımam ve ürettiği sıcaklık dolayısıyla ağır yük altında sıcak ortamda üzerindeki klavyeyi değilde harici bir klavyeyi kullanırım derseniz Athlon 64 DTR'lar tam size göre. Şu anda Athlon 64 3500+ içeren bir masa üstü yerine geçen Ati Radeon 9700 grafik işlemcili sistemler yapabilmek mümkün. Yüksek performanslı ve Pentium 4'e göre daha az ısı üretiyorlar. Ancak hala bu platformu sunan fazla marka olmadığından bulmakta biraz zorlanacaksınız gibi.

Birde daha mobil olan ama dolayısıyla daha düşük performanslı olan Athlon 64 mobiller pek talep görecek gibi gözükmüyor zira şimdilik maksimum hızları en fazla 2800+ enerji tüketimleride 35 Watt maksimum. En başarısız platform ise tahminen Intel'in Prescott çekirdeğinin mobil uygulamaları olacak. Yüksek enerji tüketimi düşük performans onu önceki çekirdeğe göre çok zayıf bir seçenek yapıyor.

Peki Amd'nin Centrino alternatifi ne zaman olacak ? Intel platformunu güncelleyip Pentium kadar bilinir hale getirmeden rakip firma birşeyler yapmayı başaracak gibi gözüküyor. İçinde bulunduğumuz yılın üçüncü çeyreğinde 35 Watt tüketen mobil işlemcilerini 3000+ hızına çıkartacak ve çekirdek ön belleği aynı yani 512Kb olarak kalacak. Aynı zamanlarda 25 Watt tüketen ilk işlemcilerini Sempron türevleri olarak tanıtacak bunlar daha az çekirdek ön belleği (128 Kb ve 256 Kb) içerecek. Aynı zamanda tüm Sempron'lar gibi sadece 32-Bit destekli olacaklar.

Gelecek yılın başında ise gelecek senenin ilk çeyreğinde Mobil Athlon 64'ü 25 Watt'da 3000+ hızında tanıtacak. Bir üst enerji seviyesi olan 35 Watt kısmında ise 3200+ ve 3400+ hızlarını sunacak. Böylece 1 Mb ön belleği yüksek hızı ve düşük enerji tüketimi sayesinde Centrino alternatifi doğmuş olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim