Anlık Bildirim

Nvidia'nın gözü AMD platformunda; Triple-SLI Phenom ile tanışmaya geliyor

Yapılan bazı anketler ve değerlendirme raporları donanım dünyasında 2007 yılının ismi olarak Nvidia'yı işaret ediyor. Özellikle grafik departmanı ciddi bir başarı kazanan firmanın ulaştığı satış rakamları, elde ettiği gelir ve arttırdığı pazar payı ile son derece başarılı bir yıl geçirdiği belirtilmekte. Yılın son çeyreği dahilinde duyurduğı G92 tabanlı GeForce 8800GT ve 8800GTS 512MB modelleri ile adeta gövde gösterisi yapan firma malesef aynı başarıyı yonga seti cephesinde gösteremedi. Intel işlemciler için hazırladığı nForce 600 serisi yonga seti ailesiyle teknolojik olarak her ne kadar güçlü olsa bile "Intel işlemci için Intel yonga setli anakart alınır" yargısını kırmayı başaramayan Nvidia, bu konuda Intel'in 3 serisi yonga seti ailesinin gerisinde kaldı. Intel'in yanı sıra AMD işlemciler için de yonga seti hazırlayan firma bu cephede ise son derece sessiz kalarak IGP'li bazı modeller dışında açıkçası pek te bir hareketlilik göstermedi. Tabi Intel ile yaşanan SLI anlaşmazlığı da olayın bir başka boyutunu gözler önüne serdi. 2008 için yeni bir sayfa açan firma hazırladığı yonga setleri ile ciddi başarı yakalamayı hedefliyor. Bu arada firmanın Intel'den sonra AMD planları da ortaya çıktı.

Firma büyüklüğü ve sahip olduğu imkanlar dahilinde hem AMD hemde Intel işlemciler için iddialı yonga seti üretme yeteneğine sahip yegane firma olan Nvidia, geçtiğimiz günlerde Intel işlemciler için hazırladığı nForce 700 serisi yonga seti ailesinin ilk temsilcileri olan nForce 750i SLI ve nForce 780i SLI yonga setlerini duyurmuştu. Açıkçası nForce 650/680 SLI yonga setlerinin gözden geçirilmiş ve PCIe 2.0 ile 45nm işlemci desteğinin yanı sıra Triple-SLI teknolojisine yataklık etmesi (nForce 780i SLI ) amacıyla hazırlanan yeni yonga setleri ile Nvidia, iddiasını sürdürme yolunda önemli bir adım atmış ve "en güçlü ekran kartları ile SLI yapmak isteyenler bizim dükkana bir uğrasın" şeklinde mesaj vermeyi de ihmal etmemişti. AMD'nin çift PCIe X16 slotlu her anakartta Crossfire teknolojisini çalıştırabilme planlarının aksine SLI teknolojisini kimse ile paylaşmayan ve özellikle son kullanıcılara yönelik rakip (Intel) yonga setleri için lisanslamayan Nvidia, bu durumu kendi yonga setlerinin satışını arttırma konusunda önemli bir argüman olarak kullanırken, Intel'in ATi ile bir şekilde yakınlık kurduğunu ve son olarak gelecek sene 2. çeyrekte çıkacak olan 4 serisi yeni yonga seti ailesi için Crossfire X teknolojisini lisansladığını ise gözden kaçırıyor gibi bir hava yaratmış durumda.

Tablo HKEPC'den alınmıştır!

Nvidia'nın Intel işlemcilerden sonra AMD'nin yeni nesil işlemcileri için hazırlık sürecinde olduğu yeni yonga setleri de ortaya çıktı. Açıkçası ATi'nin AMD tarafından satın alınmasından sonra işleri biraz daha zorlaşan Nvidia, hazırlayacağı yeni yonga setleri ile başarılı olacağına inanıyor. Nvidia, AMD platformu için farklı segmentlere yönelik Triple-SLI desteğinden DirectX 10 destekli dahili grafik işlemciye sahip yonga setlerine kadar geniş yelpazede ve farklı özelliklerle donatılmış çözümler hazırlamakta. Bu noktada firmanın öne çıkan ilk çözümleri MCP72XE, MCP72P, MCP78H ve MCP78S kod adlı yeni yonga setleri oluyor. Yeni yonga setlerinden özellikle MCP72XE kod adlı nForce 780a SLI son derece iddialı gözüküyor. Intel cephesinde hazırlanan nForce 780i SLI yonga seti ile son derece benzer olan bu yonga seti için Triple-SLI desteği de sunabilen ve yeni nesil Phenom işlemciler için hazırlanan yüksek performanslı anakartlarda yer alacağını söyleyebilmek mümkün. Nvidia'nın bir diğer önemli yonga seti ise AMD cephesinde popülerlik kazanması beklenen nForce 780a SLI (MCP72P) olacak. Bu yonga seti abisi konumundaki nForce 780i SLI'dan Triple-SLI desteği sunamamasının yanı sıra daha düşük SLI bant genişliği ile ayrılacak. Bağlantı alternatifleri başta olmak üzere genişleme olanakları ise her iki yonga seti için de benzer görünüyor.

Nvidia, SLI kurma gibi bir niyetim yok ama Phenom işlemcimi fiyat/performansı oranı yüksek bir anakart ile kullanmak istiyorum düşüncesindeki kullanıcılar içinse nForce 730a ve nForce 720a yonga setlerini hazırlamakta. Her iki yonga seti de çoklu kart desteğine sahip olmamaları ile nForce 780i ve 750i SLI'dan ayrılırken muhtemelen daha zayıf hız aşırtma potansiyeliyle gelecekler. Bu kayıplar dışında başta RAID imkanı ve USB/SATA sayısı açısından ise seri dahilinde yer alan yonga setleri benzer karakteristikte olacaklar. Nvidia ayrıca AMD işlemciler için de dahili grafik işlemcili yonga setleri de hazırlayacak ki bunlar GeForce 9200 ve 8200 olacak. Her iki yonga setinin IGP'si de DirectX 10 destekli olacak. Tabi GeForce 9200'de grafik yetenekleri çok daha kapsamlı olan bir entegre grafik işlemci kullanılacak. Ayrıca her iki yonga seti de Hybrid SLI teknolojisini destekleyecek ve harici bir Nvidia ekran kartı takıldığında iki grafik işlemcisi paralel çalıştırılarak daha fazla performans elde etmeniz sağlanacak. Yeni nesil LCD ve TV'ler için HDMI desteği de sunacak yeni yonga setleri arka arkaya kısa aralıklar ile anons edilecekler.

Nvidia'nın gözü AMD platformunda; Triple-SLI Phenom ile tanışmaya geliyor

Tablo HKEPC'den alınmıştır.

AMD işlemci, Nvidia yonga seti ve Nvidia grafik kartı. Kağıt üzerinde hoş görünüyor olsa bile Nvidia'nın AMD işlemciler için ciddi anlamda yonga seti satabilmesi için hem performans hemde fiyat anlamında ortaya gerçekten de oldukça iddialı çözümler sunması gerek. Zira AMD'nin 3 kollu Spider platformunun hepimiz biliyoruz ki en güçlü kolu 7 serisi yonga seti ailesi. Hem fiyatları hemde performansları ile başta 790FX yonga seti olmak üzere 790X ve 770 yonga setleri gerçekten kuvvetli. Hele Quad-Crossfire alt yapısı sunabilen ve 200$ civarı satılan anakartlar ile AMD, yonga seti cephesinde rakip kabul edecek gibi gözükmüyor ama pazarın ve Nvidia'nın durumunu sonu (A) ile biten Nvidia yonga setlerinin sektöre giriş yapmasıyla görebileceğiz. Firmanın hazırlayacağı yonga setleri hakkındaki detayları yazı aralarındaki tablolardan elde edebilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim