Anlık Bildirim

Geliyoo yapımcıları: "Yaani’nin kullandığı veri Yandex ve Google’dan"

Turkcell'in arama motoru Yaani hakkında dedikodular yayılmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ortaya çıkan yerli arama motoru Geliyoo'nun yapımcıları Yaani hakkında çarpıcı bir açıklama yayınladı.

Geliyoo yapımcıları: 'Yaani’nin kullandığı veri Yandex ve Google’dan' Tam Boyutta Gör

Turkcell, geçtiğimiz hafta kendi arama motoru Yaani’yi tanıttı. Yaani’nin tanıtılmasının ardından Turkcell’in bu arama motorunu kendisinin geliştirmediği, Yandex ve Bing gibi diğer arama motorlarıyla iş birliği yaptığına dair dedikodular yayıldı. Geçtiğimiz yıl Rusya’da çıkan bazı haberlerde de Turkcell’in Yaani arama motoru için Yandex ile çalışmalara başladığı bilgisi yer almıştı.

Turkcell tarafından yapılan açıklamalarda ise herhangi bir arama motorunun altyapısının kullanılmadığı, sadece yabancı şirketlerinden birtakım teknolojik destek alındığı bilgisi paylaşıldı. Ne konuda teknolojik destek alındığı bilinmiyor.

Geliyoo’nun Yapımcıları Açıklama Yayınladı

Geçmiş dönemde Yerli arama motoru sloganıyla yola çıkan ancak Google API’si kullandığı ortaya çıktıktan sonra büyük tepki toplayan Geliyoo’nun yapımcıları Yaani hakkında bir açıklama yayınladı.

Yaani’nin kullandığı verilerin Yandex ve Google’dan geldiği aynı zamanda Ntent ile aynı platformu kullandığının vurgusu yapılıyor. Elde edilen verilerin Türkiye’de toplandığının doğru olduğu ancak veri kaynaklarının yabancı şirketlerden alınmasından dolayı Yaani için kullanılan “Türkiye’nin arama motoru” mottosunun doğru olmadığı ifade ediliyor.

Milli ve Yerli Arama Motoru?

Geliyoo yapımcıları; kendi bot sistemi ve veri merkezini yayına aldığı zaman gerçek milli ve yerli arama motoru olacağını söylüyor. Geliyoo, yayınladığı açıklamada “Yaani diye arama motoru yaptık deyip devlet teşvikleri, hibeleri ve bilimum kaynaklarını kullanmayı hedeflediklerini düşünüyoruz. Bunun için Apple gibi bir de sunum yapıldı. Fakat kullanılan veri Yandex ve Google'dan!” diyor.

JS Sorgusunda NTent ve Google Kodları

Yaani uygulamasını kaynak tabanında bulunan JS sorgusu aşağıdaki gibi. Kodlara baktığımızda Ntent ve Google’dan veri çekildiğini görüyoruz.


Yaani’nin altyapısı hakkında henüz Turkcell yetkilileri net bir açıklama yapmış değil. Firma tarafından açıklama yapılmadığı için ve mobil uygulamanın kodları görünmediğinden dolayı insanlar birtakım teoriler üretiyor. Yaani’nin web site üzerinden arama özelliğinin olmaması, teoriler üretilmesini tetikliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15726 kez okundu.
45 kişi, toplam 47 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yerli arama motoru, geliyoo ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim