Anlık Bildirim

Elektrikli araç sayısı dünya genelinde 3 milyonu aştı

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan araştırmaya göre 2017 yılındaki elektrikli araç sayısı bir önceki yıla oranla %54 artış gösterdi. Peki hangi ülke en büyük paya sahip? İşte detaylar...

Elektrikli araç sayısı dünya genelinde 3 milyonu aştı Tam Boyutta Gör
 

Dünya genelinde elektrikli araç kullanımı gün geçtikçe artıyor. Özellikle son yıllardaki teşviklerle gözle görülür seviyelere varan bu yükselme, pek çok araştırma tarafından da doğrulanıyor. Bu gerçeği gözler önüne seren son araştırmalardan biri de Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yapıldı. IEA’nın araştırmasına göre, elektrikli ve plug-in hibrid araç kullanımı 2017 yılında 3 milyonu aşarak büyük bir gelişim gösterdi.

IEA tarafından paylaşılan verilere göre 2016 yılında dünya genelinde 2 milyon civarında elektrikli araç kullanılıyordu. Fosil yakıtlı araçlara getirilecek yaptırımların açıklanması ve elektrikli araç alımlarına getirilen kolaylıklar, 2017 yılında bu sayının %54 artarak 3 milyonun üzerine çıkmasına sebep oldu.

En büyük pay hala Norveç'in 

Geçtiğimiz yıl yaşanan bu gelişimin en büyük mimarlarından bir tanesi Çin oldu. Yayınlanan rapora göre ülkede geçtiğimiz yıl 600 bin civarında elektrikli araç satışı gerçekleştirildi. ABD’deki elektrikli araç satışı da önceki yıla göre hızlıca yükselerek 300 bin sınırına dayandı.

2017 satışlarındaki artış en çok bu ülkelerde görülmesine rağmen Avrupa’daki elektrikli araç pastasının en büyük dilimi hala Norveç’e ait. %39’luk payla lider konumunda olan Norveç’i %12 ile İzlanda takip ediyor. İsveç, Çin ve Almanya’nın da dahil olduğu bu liste, elektrikli araç pazarındaki ilk 5’i oluşturuyor.

Elektrikli araç sayısı dünya genelinde 3 milyonu aştı
 

Şarj istasyonlarını da etkiledi 

Elektrikli araçlara olan talebin gittikçe artması, en büyük ihtiyaçlardan biri olan şarj istasyonlarına da olumlu bir şekilde yansıyor. Evlerde ve iş yerlerinde bulunan özel şarj istasyonları 2017 yılında 3 milyon sınırına dayanırken, halka açık istasyon sayısı da yarım milyona ulaşmış durumda. Ancak halka açık istasyonların yalnızca %25’inde hızlı şarj özelliğinin bulunduğu kaydedilmiş.

Kobalta olan talep 25 kat artacak 

IEA tarafından yapılan araştırmaya göre elektrikli araç satışlarındaki bu artış bazı yenilikleri de beraberinde getirmek zorunda. Bataryaların üretiminde kullanılan kobalta olan talebin 2030 yılı itibariyle 10 ila 25 kat arasında artması bekleniyor. Bu da gelecek yıllarda hem dudak uçuklatan fiyatların ortaya çıkması hem de hammadde sıkıntısının baş göstermesi anlamına geliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim