Anlık Bildirim

N11’in ortağından Avrupa’ya dev pil fabrikası

Güney Koreli enerji şirketi SK Innovation, Avrupa’ya elektrikli otomobillere güç verecek bir fabrika kurmaya hazırlanıyor. Avrupalı otomobil markalara üretim yapacak fabrikaya dair detaylar yazımızda.

N11’in ortağından Avrupa’ya dev pil fabrikası Tam Boyutta Gör

Ülkemizde Doğuş Grubu ile e-ticaret platformu N11’de bir ortaklığı bulunan Güney Koreli SK Planet, grup şirketlerinden biri olan SK Innovation üzerinden Avrupa’da dev bir pil fabrikası kurma hazırlığında. Tesla’nın Panasonic ile birlikte kurduğu Gigafactory benzeri bir yapıda elektrikli araçlar için pil üretecek olan fabrika, Macaristan’da konumlandırılacak.


Avrupa’lı otomobil üreticilerinin pil ihtiyacını karşılaması amaçlanan tesisin yıllık kapasitesi 7.5GWh saat olarak belirlenmiş. Tesla’nın Gigafactory 1’inin 2018 sonunda tam kapasite çalışmaya başladığında ulaşabileceği maksimum rakam 35GWh olarak ifade ediliyor ancak Tesla şu anda bu rakamların biraz uzağında üretim yapıyor. Tam kapasiteye ulaşmak için hedef olarak 2020 yılı belirlenmişti. 2020 hedefi ise 105GWh


Tesla’nın ardından en büyük pil üreticilerinden olan Çinli CATL ise 2020’de 50 GWh’lik üretim hacmine ulaşması hedefleniyor. Güney Koreli şirket bu hamle ile 2020 yılına gelindiğinde üçüncü en büyük isim olacak.


777 Milyon Dolarlık Yatırım 

SK Innovation, bu fabrika kapsamda Macaristan’a 777 milyon dolarlık bir yatırım yapacak. Hali hazırda Güney Kore’de de bir pil fabrikası bulunan grubun Kore’deki fabrikası 1.9GWh üretim kapasitesine sahip ve Koreli otomobil şirketlerinin Kia Soul EV gibi modellerine pil üretimi yapıyor.


Şirket bu yılın başında Kore’deki fabrikanın kapasitesini 3.9GWh’e çıkaracaklarını açıklamıştı. Bu tesis de hizmete geçince toplam kapasite neredeyse 12GWh saat seviyesine gelmiş olacak. Macaristan’daki fabrika için çalışmaların Şubat 2018’de başlaması hedefleniyor. 2020 yılı içinde de üretim resmen başlamış olacak.

Mercedes de Kullanacak 

Yapılan açıklamalarda potansiyel müşterilerden birinin de Mercedes olacağı ifadesine yer verilmiş. Ülkemizin yerli otomobilde elektrikli versiyonun olacağı ifadelerinin de sıkça dile geldiği bu günlerde Avrupa’dan pil satın almak maliyet anlamında daha hesaplı olabilir ancak asıl temennimiz lojistik konsusundaki avantajı da düşünülerek böylesi bir fabrikanın ülkemizde de açılması olurdu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim