Anlık Bildirim

New York trafik problemini yoğun güzergaha ek ücret getirerek çözecek

New York Valisi Andrew Cuomo, şehirdeki trafik problemini çözmek için trafiğin yoğun olduğu saatlerde ve bölgelerde araç sürmek isteyen sürücülerin daha fazla ücret ödemesini planlıyor.
Dünyadaki bütün metropollerin kendilerine has birtakım problemleri olsa da trafik problemi her yerde ortak bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Artan nüfus ve şehirlerin ekonomisinin gelişmesi şehirdeki araç sayısının artmasına ve bir süre sonra gidere artan araç sayısı karşısında trafik probleminin çözülememesine yol açıyor. ABD'nin en kalabalık şehri olan New York da trafik sorunundan muzdarip. New York'un en kalabalık noktalarından biri olan Manhattan'da trafik giderek daha kötü bir hal alırken şehrin ulaşım departmanına göre 2012 yılında saatte ortalama 11 kilometre hızla hareket eden taksilerin ortalama hızı 2016 yılında 7.5 kilometreye kadar düşmüş durumda.

Tıkanıklık fiyatlandırması 

Bu problemi çözmek isteyen New York Valisi Andrew Cuomo, bazı değişikliklerle birlikte aslında 10 yıl önce dile getirilen bir çözüm önerisini hayata geçirmek istiyor. New York Belediye Başkanı Michael R. Bloomberg, bundan 10 yıl önce Manhattan'daki trafik problemini çözmek için ''tıkanıklık fiyatlandırması'' olarak adlandırılan bir model önermişti. Bloomberg'ün önerisine göre Manhattan'da işe gidiş-geliş saatlerinde trafiğin yoğun olduğu bölgelerde araç kullanmak isteyen kişilerin 8 dolar ek ödeme yapması gerekiyordu. Böylece hem trafiğin yoğun olduğu noktalara araç girişi azalacak hem de toplanan bu ek ödemeler şehrin altyapı çalışmaları için harcanacaktı. 
Tabi dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Michael Bloomberg için oldukça cazip görünen bu ek ödeme seçmenlerden sert tepkiler toplayınca belediye meclisi yaptığı oylamayla öneriyi uygulamaktan vazgeçti ve tıkanıklık fiyatlandırması modeli rafa kaldırıldı. Benzer bir programı 2003 yılında başlatan Londra ise ilk etapta başarılı oldu ve trafik sıkışıklığını yüzde 30 oranında azaltmayı başardı ancak son yıllarda şehirdeki trafik problemi yeniden hissedilir hale gelmiş durumda.

Araçların büyüklüğüne ve amacına özel ücretlendirme  

Tıkanıklık fiyatlandırması modeli için ilk hamlelerini geçtiğimiz yıl yapan Andrew Cuomo, bu modelin New York'ta en iyi nasıl uygulanacağının araştırılması ve bu konu hakkında öneri hazırlaması için bir ekip oluşturdu. Ekip tarafından hazırlanan öneri metninde Manhattan'ın yoğun bölgelerine giriş yapmak için ücretlendirme noktasında aracın büyüklüğü ve kullanım amacı esas alınırken binek otomobiller için 11,52 dolar, kamyonlar için 25,43 dolar ve taksiler ile kiralık araçlar için 2-5 dolar arasında bir ücretlendirmenin uygun olacağı belirtildi. 
Öneri bu yılın başında eyaletteki meclis üyelerine iletildi ve önümüzdeki günlerde önerinin hayata geçirilip geçirilmeyeceği netlik kazanacak. Eyaletin yeni bütçesini 1 Nisan tarihine kadar hazırlayacak olan meclis üyeleri, bütçe düzenlemesinde tıkanıklık fiyatlandırmasına da yer verip eyalete ayrılan bütçeyi düşük tutabilir. Böyle bir düzenlemenin hayata geçmesi halinde New York'un ardından ABD'deki pek çok şehirde benzer adımların atılabileceği düşünülüyor.
Michael Bloomberg'ün 10 yıl önce sunduğu öneriden ve aldığı tepkilerden ders çıkardıklarını belirten Andrew Cuomo, planıyla ilgili detayları bilgileri paylaşmasa da planının Bloomberg'ün planından çok daha farklı olacağını ve seçmenler tarafından da kabul göreceğini düşünüyor. Meclis üyelerinin onay vermesi halinde Cuomo'nun planını ve tıkanıklık fiyatlandırmasının New York'ta nasıl uygulanacağını daha net bir şekilde görebiliriz. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim