Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Putin'in yeni otomobili: Ruslar, Porsche ile yaptı

Rusya devlet başkanı Putin, 1985'ten bu yana süregelen Mercedes kullanımına son verdi ve 6 yıllık çalışmayla ülkesinde geliştirilen yeni nesil zırhlı otomobilini kullanmaya başladı, işte detaylar.
Lada Samara ülkemizde de yüksek satış adetleri yakalamış, bir döneme damgasını vuran belki de en popüler Rus otomobiliydi. Pek bilinmez ama AvtoVAZ firması tarafından üretilen otomobilin motorunda, Porsche'nin teknoloji desteği vardı. Evet kulağa tuhaf geldiğinin farkındayım ama sadece Lada değil bir dönem Skoda ve Seat gibi markalar da Porsche ile teknik işbirliğine gitmiş, başta motor olmak üzere farklı alanlarda Alman üreticiyle işbirliği yapmışlardı.

Lada ve Porsche'den bahsetmemin özel bir nedeni var elbette, Rusya Devlet Başkanı Vladirmir Putin'in yeni makam aracı yani Rusya'nın resmi devlet otomobili Aurus Senat. Trump ile Helsinki'de bir araya gelen Putin, mevkidaşının kullandığı, Obama döneminde servise giren Cadillac tabanlı güncel Beast yani Canavar modeline karşı, Rusya merkezli konsorsiyum tarafından geliştirilen  yeni makam aracını ilk defa Rusya dışında kullanmış oldu.

Rusya Federal Koruma Servisi, 1980'lerden günümüze Mercedes'in limuzinlerini kullanıyor. Hatta başkanlık makamı, W140 jenerasyonundan bu yana S Class'ı tercih ediyordu. Ancak 6 yıl önce başlayan projenin ilk ayağı olan başkanlık otomobili tamamlanır tamamlanmaz Putin, Aurus Senat'a geçiş yaptı. Aurus ailesi aralarında Rusya'nın otomobil ve motor odaklı bilimsel araştırma enstitüsü NAMI ki şimdiye kadar prototip ve konsept araçlar üzerinde çalıştı, otobüs üreticisi LiAZ, otomobil üreticisi Sollers, teknoloji tedarikçisi Bosch ve Porsche Mühendislik'ten oluşuyor.

Aurus projesi, başkanlık otomobili ile nam salsa da, EMP yani yekpare modüler platform anlayışı çerçevesinde SUV, minivan ve dört kapılı sedan otomobillere de ev sahipliği yapacak. Yani sivil amaçlı modeller de içerecek. Araçların isimlendirmesinde ise Kremlin'deki kulelerin isimleri tercih edilmiş. Örneğin Putin'in aracına verilen Senat ismi 1491 yılında inşa edilen ve asli amacı Kremlin'i saldırılara karşı korumak olan Senatskaya Kulesi'nden geliyor.

Bu kadar detaydan sonra gelelim başkanlık aracına. Aurus Senat, 7 metre uzunluğunda ve 6.5 tona yakın ağırlıkta devasa bir araç. Aracın genel tasarımı çerçevesinde özellikle ön kısımdaki büyük krom ızgara, 1950'lerde yapılan Rus limuzimlere saygı duruşu çerçevesinde otomobilin imzasını taşıyor. Ama far grubu ve genel tasarım çerçevesi, akıllara Bentley, Rolls Royce ve Chrysler gibi markaların önemli modellerinden ilham alındığı filrini getirmiyor değil.

Her ne kadar Amerika'nın başkanlık otomobili Beast'den daha hafif olsa da aynı zamanda daha uzun olan aracın yeri geldiğinde yüksek performans göstermesi gerekebilir. Bu noktada Porsche ve Bosch işbirliği ile gelitirilen 4.4 litre twin turbo motor, 600 beygir güç üretiyor. Söz konusu başkanlık aracı olduğu için en kritik özelliği, aracın mukavemeti yani sahip olduğu güvenlik sistemleri ve savunma önlemleri. Tahmin edebileceğiniz üzere bunlar top secret olarak ifade edilen yüksek gizlilik sınıfı bilgiler ancak her halukarda basına yansıyan bazı detaylar da yok değil.
Aracın ideal hareket kabiliyetini yitirmemesi adına çelikle güçlendirilmiş lastikler, 15mm zırh takviyeli şase ve temel gövde mimarisinin zırhlı kapsül şeklinde oluşturulması, en önemli detayları arasında. Buna ek olarak bazı Rus kaynaklar, aracın bir denizaltı misali uzun süre su altında kalabildiği, biyolojik saldırılara karşı korumalı olduğu ve üzerindeki iletişim sistemleriyle koşullar ne olursa olsun, ilgili merkezle irtibatını sürdürdüğünü ifade ediyor.
Aracına boyutuna ve gelişmiş zırh sistemine rağmen, hafif olması ise gövdede yapılan Rus mühendisliğine bağlanıyor. Bükülme ve esnemeye karşı mukavemetli olan gövdede, bor takviyeli çok fazla materyal kullanılmış. Şanzıman sistemi de farklı olan aracın, otomatik şanzıma ek olarak bu konuda hibrit tasarım anlayışını baz aldığı ve sistemdeki jeneratörün yerine göre elektrik motoru gibi davranabildiği ifade ediliyor.

1985'den bu yana ilk defa ülkede üretilen bir araç, devletin zirvesi tarafından makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Alman ekolünü tercih eden Rusya, aynı otomobilin sivil versiyonundan yılda yaklaşık 300 adet üretmeyi planlıyor ki fiyat konusunda 100.00 dolarlar ifade ediliyor. Bu arada otomobil için Rusya'da, Rus komponentler kullanılarak Rus uzmanlar tarafından üretiliyor ifadesi kullanılıyor.

Amerika'da ise 2009'dan bu yana kullanılan mevcut Beast modelinin yerini alacak yeni nesil araç için çalışmalar devam ediyor. Amerikan Gizli Servisi tarafından eğitilen ve 180 derece J dönüşü yapabilecek seviyede sürüş kabiliyetleri taşıyan özel eğitimli şoförün kullandığı araçta Trump haricindeki hiç bir yolcu camı açamıyor. İçinde oksijen takviyesi de olan aracın zırhlı kapılarının her biri bir boeing 757 uçağının kapısıyla eşdeğer ağırlıkta.
ZIL-41047: Sovyet dönemi makam aracı. 
İleri seviyede görüş sistemlerine sahip olan araç, ihtiyaç halinde örneğin göz yaşartıcı gaz atabiliyor. Askeri standartlarda zırhlı sistemlerine sahip olan otomobilde olası ihtiyaç için başkanın kan grubunda kan takviyesi, doğrudan patlamaya maruz kalsa bile yakıt tankının yanmasını önleyici köpük gibi detaylardan bahsediliyor.
Amerika'da şu an Trump tarafından kullanılan ve yeni jenerasyonla güncelleme çalışmaları devam eden Beast'e karşı, Putin ülkesinde geliştirilen yeni makam aracıyla karşılık veriyor. Görünen o ki önümüzdeki günlerde iki otomobil, Amerika-Rusya ilişkilerindeki pek çok alanda olduğu gibi daha çok kıyaslanacak daha çok tartışılacak. Putin tarafından ülkesi dışında ilk defa Helsinki'de kullanılan Aurus Senat'ın mevcut bilgiler çerçevesinde ana hatları bu şekildeydi.
Bu tür videoları çok fazla olmasa da zaman zaman yapmaya çalışıyorum ama sizlerden istek gelmesi halinde sıklığını arttırmaya çalışırım. Görüş ve önerileriniz çok kıymetli çoğu zaman bir sonraki adım için yol gösterici oluyor bana, lütfen yorumlar kısmında paylaşmayı ihmal etmeyelim, görüşmek üzere. 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim