Anlık Bildirim

Tesla, otomobil dünyasının Apple’ı mı?

Birçok kişi Tesla’nın otomobil dünyasını yeniden şekillendireceğini ve Apple’ın telefon dünyasında yarattığı değişimin bir benzerini yaratacağını düşünüyor. Peki iki şirketin benzediği noktalar neler?

Tesla, otomobil dünyasının Apple’ı mı? Tam Boyutta Gör
 

2007 yılında Apple ilk iPhone tanıtıldığı zaman dönemin popüler telefon üreticisi Nokia, telefon pazarının yaklaşık yüzde 40’lık kısmını elinde bulunduruyordu. Günümüzde iPhone modelleri her yıl milyonlarca satıyor olsa da ilk 2 yıl ciddi bir patlama yaşamamış ancak 2010 yılından itibaren Apple küçük yüzdelerle olsa da telefon dünyasından payını almaya başlamıştı. Tabi Apple’ın bu küçük yükselişi Nokia’yı ilk etapta fazla etkilememişti ancak 2012 yılının ikinci yarısından itibaren bir zamanlar telefon denince akla ilk gelen marka olan Nokia adeta pazardan silinmişti.

Köklü Rakiplerinden Tamamen Ayrılıyor 

Apple’ın akıllı telefon dünyasındaki kararlı yükselişi ve hem oyuncuları hem de oyunun kurallarını değiştiriyor oluşu otomobil dünyasında rakiplerine kıyasla yeni ancak gelecek vadeden bir marka olan Tesla’nın zaman zaman Apple’a benzetilmesine neden oluyor.  Ürettiği otonom ve elektrikli araçlarla otomobil sektöründe uzun yıllardır var olan dev üreticilerden farklı bir yol çizen Tesla’yı Apple’a benzeten isimlerden biri de Netscape’in kurucuların Marc Andreessen.

Andressen, Tesla’nın şu anda Apple’ın iPhone’u ilk kez piyasaya sürdüğü dönemde olduğu gibi çok fazla satmadığını ancak ilerleyen dönemde çok yüksek satış rakamlarına ulaşacağını iddia ederken iki şirket arasındaki bir diğer benzerlikten de bahsetti. Mevcut otomobil dünyasında 10-20 yıl önceki dönemlerin aksine yazılımın oldukça önemli olduğuna değinen Andreessen, 1992'de Apple'ın MacIntosh'la birlikte iyi bir uyum yakalamasının önemli olduğunu ve Tesla’nın da hem donanım hem de yazılım alanında güvenli adımlarla ilerleyerek otomobil dünyasında önemli bir noktaya geleceğini dile getirdi.

Kimse Otomobil Dünyasının Nokia'sı Olmak İstemiyor 

Tabi pek çok kişinin daha önce dile getirdiği Apple Tesla arasındaki benzerliğe farklı bir noktadan baktığımız zaman ‘’Acaba otomobil dünyasının Nokia’sı kim olacak?’’ sorusu akıllara geliyor. Andreessen Nokia’nın her ne kadar otomobil dünyasıyla bir alakası olmasa da otomobil üreticileri için çok önemli bir örnek olduğunun altını çizerken bütün şirketlerin adeta otomobil dünyasının Nokia’sı olmamak için mücadele ettiğini açıkladı.

Otomobil üreticilerinin, piyasadaki değişime karşı çıkmadıklarını aksine bu değişime ayak uydurmak için çaba gösterdiklerini belirten Andreessen, üreticilerin yazılım tarafına ağırlık verdiklerini ve Silikon Vadisi’nde gerek doğrudan ofis açarak gerekse mevcut teknoloji şirketlerinden destek alarak kendilerini yenilediklerini dile getirdi. Andreessen’e göre otomobil dünyasındaki büyük şirketlerden herhangi biri Nokia’nın yaşadığı talihsiz sonla karşı karşıya gelmeyecek ancak Tesla’nın öncülüğünde yazılım ayağına ağırlık veren diğer şirketlerin ilerleyen yıllarda bu çabalarının meyvesini fazlasıyla toplayacak. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4442 kez okundu.
33 kişi, toplam 34 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Tesla, Apple ve
3 etiket daha nokia otomobil Yazılım
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim