Anlık Bildirim

Artık resmi: İkinci el otomobilde garanti dönemi başladı

Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmelik ile ikinci el otomobil satışında düzenlemeler yapıldı. İkinci el otomobile garanti ve ticaret yapacak kişinin yetki belgesine sahip olma zorunluluğu geldi.

ikinci el otomobil garanti Tam Boyutta Gör

Uzun süredir konuşulan ancak bir türlü resmileşmeyen ikinci el otomobil satışına garanti ve yetki belgesi düzenlemesi yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle belirli kişiler araç satabilecek ve satılan araçlara garanti getirilecek.

Herkes satamayacak

Resmi Gazete’de İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi ve ilgili değişiklikler bugünden itibaren resmi olarak başladı. Bundan böyle ikinci el araç ticareti yapacak kişilerin en geç 6 ay içinde yetki belgesi alması gerekiyor. Yetki belgesi verilirken belirli şartlar aranacak. Böylelikle herkes ikinci el araç ticareti yapamayacak.

Yetki belgesi başvurusu yapacak işletmelerde, en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması, teşhir alanının net yüksekliğinin en az üç metre olması, işletmenin mali sorumluluk sigortası yapılmış ve satışa sunduğu ikinci el motorlu kara taşıtları bu sigorta kapsamına alınmış olması gibi şartlar aranacak.

İkinci el otomobilde garanti verilmesi zorunlu

Yayınlanan karara göre ikinci el otomobil ve motosiklet satışlarında satıcı işletme tarafından 3 ay veya 5 bin kilometre boyunca araca garanti verilmesi zorunlu. Olası bir arıza kapsamında en geç 30 gün içerisinde işletme tarafından arızanın onarımı yaptırılacak.

Tüm otomobil ve motosikletler garanti kapsamına girmeyecek. Sekiz yaşını veya 160 bin kilometreyi aşmış araçların tamamı garanti kapsamı dışında olacak. Satış sırasında alıcı tarafından bilindiği ve işletme tarafından belgelendirilen hasarlar, ekspertiz raporunda belirtilen hasarlar da garanti kapsamında kabul edilmeyecek. Ayrıca aracın olağan kullanımı nedeniyle kayışlar, egzoz, amortisör, debriyaj, ön dişli takımı, fren balataları ve pabuçları, diskler, contalar gibi parçalarda meydana gelen aşınma ve yıpranmalar da garanti kapsamı dışında kalacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17238 kez okundu.
32 kişi, toplam 36 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
otomobil, araba ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim