Anlık Bildirim

PTT'de güvenlik açığı: vatandaşların isim ve adres bilgileri herkese açık

PTT'nin kargo takip sayfası Google arama sonuçlarında listeleniyor. Takip sayfasında vatandaşların adres ve isim soyisim bilgileri apaçık bir şekilde gösteriliyor.

PTT'de güvenlik açığı: vatandaşların isim ve adres bilgileri herkese açık Tam Boyutta Gör

PTT’nin kargo takip için hazırladığı web sayfası pttws.ptt.gov.tr adresinde güvenliği zafiyeti mevcut. Gönderi takip sayfalarındaki özel bilgiler, Google arama sonuçlarında listeleniyor. Türkiye’deki vatandaşların adres ve ad soyad bilgilerine Google’dan kolaylıkla ulaşılabiliyor.

Web sayfalarının Google’da çıkmasını engellemek çok kolay. Web sayfasının kod bölümüne meta name=”robots” content=”noindex” kodunu  eklediğinizde Google o sayfayı kimseye göstermiyor. Özel sayfalara başkalarının ulaşmaması sağlanıyor. Ancak PTT bu basit kodu kullanmamış.

PTT'de güvenlik açığı: vatandaşların isim ve adres bilgileri herkese açık Tam Boyutta Gör

Google’da "ptt site:https://pttws.ptt.gov.tr/",  "https://pttws.ptt.gov.tr/Gonderi_Sorgu site:ptt.gov.tr" gibi sorgularla bu sayfalara ulaşabilmek mümkün. Hatta PTT Denizli Pidm gibi şube isimleri aratıldığında da gönderi takip sayfaları karşımıza çıkıyor.

PTT'de güvenlik açığı: vatandaşların isim ve adres bilgileri herkese açık Tam Boyutta Gör

Diğer kargolar önlemini almış

Yurtiçi Kargo, Aras Kargo gibi diğer kargo firmalarının gönderi takip sayfalarında alıcı ve göndericinin ad soyad, adres bilgileri tam olarak yazmıyor. Yıldız işaretleriyle “Yus*** Ak***, Be**** mh.” şeklinde gizleme yapılıyor. Ayrıca bu sitelerin Google’da listelenmesini engelleyen veya robotun girmesini engelleyen çeşitli önlemler alınmış. PTT bu 3 önlemi de kullanmıyor. Adres bilgilerini açık bir şekilde yazıyor, no index kodunu kullanmıyor ve robotun girmesini engellemek için doğrulama sayfası koymuyor.

Bilgileriniz sildirmek istiyorsanız KVKK'nın unutulma hakkı kuralını gerekçe göstererek sildirebilirsiniz. Özel bilgilerin arama motoru sonuçlarında listelenmesi unutulma hakkı kapsamına giriyor.

Güncelleme: PTT düzenleme yaptı

Haberimizin etkisiyle PTT haftalar boyunca süren bu problemi bugün giderdi. Adresler ve isimler yıldızlı bir şekilde gizlenerek gösteriliyor. 

PTT'de güvenlik açığı: vatandaşların isim ve adres bilgileri herkese açık Tam Boyutta Gör

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
29575 kez okundu.
71 kişi, toplam 77 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ptt kargo, güvenlik zafiyeti ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim