Anlık Bildirim

Reklam Ajansı

Reklam ajansı; müşterilerinin reklam süreçlerini yöneten bir işletmeyi ifade etmektedir. Bazı reklam ajansları, çok çeşitli reklam ihtiyaçları için hizmetler sunarak çalıştıkları markaların tüm ...

Reklam Ajansı Tam Boyutta Gör

Reklam ajansı; müşterilerinin reklam süreçlerini yöneten bir işletmeyi ifade etmektedir. Bazı reklam ajansları, çok çeşitli reklam ihtiyaçları için hizmetler sunarak çalıştıkları markaların tüm reklam ihtiyaçlarını yüklenir. Bunun yanı sıra reklamcılığın belirli yönlerine odaklanan yeni reklam ajansları da giderek artmaktadır. Günümüzde reklam ihtiyaçları da diğer her şey gibi sürekli olarak değişmektedir. Bunun sebebi her geçen gün daha da dijital merkezli bir hayata evriliyor olmamızdır. Dolayısıyla her bir reklam alanı ayrı bir uzmanlık gerektirmektedir. Haliyle markalar da artık reklam ihtiyaçlarını ayırt ederek spesifik olarak uzmanlaşmış ajanslarla ayrı ayrı çalışmayı da tercih etmektedir.

Siz de yeni ya da mevcut markanızın ihtiyaçları doğrultusunda seçeceğiniz bir Reklam Ajansı ile pazarlama faaliyetlerinizi profesyonel bir ekiple yönetebilir ve stratejinizi en doğru şekilde geliştirebilirsiniz.

Reklam Ajansı Türleri Nelerdir?

Temel olarak 8 farklı reklam ajansı türü vardır. İhtiyacınız olan reklam ajansının hangisi olduğuna karar vermeniz için bir burada yer verdiğimiz açıklamalar yeterli olacaktır. Ancak tek bir mecra ya da kanal için en spesifik şekilde bir reklam hizmeti almak istiyorsanız bunu yeniden araştırmanızı tavsiye ederiz. Günümüzde reklam ajanslarının bazıları, özellikle de çoğu dijital pazarlama ajansı bunu sunabilmektedir. Günün sonunda önemli olan hedef kitlenizi yakalayacağınız bir reklam ortamında bulunmaktır.

           1.Tam Hizmet Veren Reklam Ajansları

Tam hizmet sağlayan reklam ajansları, bir işletmenin hem geleneksel hem de dijital pazarlama yönlerini ele alan kapsamlı bir hizmet çeşitliliği sunmaktadır. Tam hizmet reklam ajansları, alanın uzmanlarından oluşan bir ekibe sahiptir. Bu ekiple tek noktadan tüm reklam hizmetinizi sunarlar. Bu geniş kapsamlı hizmet şunları içerir;

  • Reklam kampanyaları
  • Stratejik planlama
  • TV reklamları
  • Sosyal medya yönetimi
  • İçerik yaratımı
  • Web geliştirme
  • Radyo reklamları
  • SEO
  • Grafik tasarım

Ne Zaman Tam Hizmet Veren Reklam Ajansları Kullanılır?

İşletmenizin pazarlama stratejisini geliştirdiğinizde tam kapsamlı bir ihtiyaç ortaya çıktıysa bu tür reklam ajansları doğru seçim olacaktır. Televizyon reklamlarınızdan sosyal medya reklamlarınıza kadar reklam yönetiminiz yapılacak stratejiniz bütüncül olarak geliştirilecektir. Yani 360 derece reklam kampanyanızı tek bir ajans hizmeti ile yürütmüş olacaksınız. Elbette pazarlama faaliyetleri bu kadar geniş kapsamlı olunca ajansla birlikte süreci yönetecek şirket içi bir ekibe de ihtiyacınız olması muhtemeldir.

       2. Geleneksel Reklam Ajansı

Geleneksel reklam ajansları, gazeteler, televizyon reklamları, radyo ve basılı medya gibi geleneksel medya kanalları için hizmet vermektedir.

Ne Zaman Geleneksel Reklam Ajansları Kullanılır?

Geleneksel reklam ajansları, günümüzde yerel bir kitleye ulaşmaya çalışan şirketler için en uygun olanıdır. Yerel bir restoran için stratejik bir doğrudan posta kampanyası veya yeni bir müzenin açılış gününü tanıtan bir ilan panosu, geleneksel medya kanalları açısından etkili bir kullanım olabilir.

       3. Dijital Reklam Ajansı

Dijital pazarlama ajansı, çevrimiçi ortamda ihtiyacınız olan tüm reklam alanlarında uzmanlaşmış olan ajans türüdür. Çoğu dijital pazarlama ajansı, geleneksel reklam yöntemlerine de aşinadır. Ancak asıl odakları daima çevrimiçi dünyada pazarlama kampanyası yürütmek ve doğru stratejiyi geliştirmektir. Bir dijital pazarlama ajansı şu alanlarda hizmet vermektedir;

  • Arama motoru optimizasyonu (SEO)
  • Google reklam yönetimi
  • Sosyal medya yönetimi
  • Sosyal medya reklam yönetimi
  • Web sitesi tasarımı ve geliştirme
  • E-posta pazarlaması

Ne Zaman Dijital Reklam Ajansları Kullanılır?

Dijital pazarlama ajansı, spesifik bir kitleye ulaşmaya çalışan şirketler için son derece uygundur. Bunun sebebi, dijital pazarlama platformlarının gelişmiş hedefleme yeteneklerine ve geniş erişime izin vermesidir.

Dijital reklam ajansları, çevrimiçi varlıklarını geliştirmek ve web siteleri aracılığıyla daha fazla potansiyel müşteri elde etmek isteyen şirketler için de iyi bir seçimdir. Dijital pazarlama ajansı; grafik tasarımcıları, web geliştiricileri, metin yazarları, reklam uzmanları, fotoğrafçılar ve kameramanlardan oluşan bir ekibe sahip olma eğilimindedir.

         4.Sosyal Medya Reklam Ajansları

Sosyal medya reklam ajansları, yalnızca sosyal medyaya odaklanmaktadır. Sosyal mecralardaki faaliyetlerinizi en üst düzeye çıkaracak içerik ve optimizasyon ekibini içermektedir.

Ne Zaman Sosyal Medya Reklam Ajansları Kullanılır?

Yalnızca sosyal medya reklamına ihtiyacınız olduğu durumlarda ve/veya sosyal medya aracılığıyla tek bir ürün satışı/tanıtımı gibi tek bir hedefe sahipseniz bu tür ajanslar sizin için oldukça uygundur. Sosyal medya reklam ajanslarının genellikle yaratıcı bir içerik ekibi vardır. Çoğu zaman fotoğrafçılık ve kameramanlık gibi iş kollarını da içeren bir teknik ekipleri bile olabilir.

         5.Halkla İlişkiler/PR Ajansları

Halkla ilişkiler ve/veya PR ajansları, bir şirketin ve çalışanlarının toplumsal imajını iyileştirmeye yönelik bir süreç yönetme hizmeti vermektedirler. Halkla ilişkiler ajansları, genellikle kurumsal düzeydeki şirketler ve CEO’lar için kullanılmaktadır. Şirketin veya CEO’ların haberler, ilgili web siteleri ya da içerik üreten alanlar ve kamuda iyi bir imaj yaratmasına ve marka kimliğini en doğru şekilde duyurmaya ihtiyacınız varsa sizin için doğru seçenek olabilir.

         6.Markalaştırma/Marka Ajansları

Marka ajansları, isminden de anlayacağınız üzerine markalaştırma üzerine uzmanlaşmıştır. Rekabet ortamını iyice anlamak ve ona göre bir strateji oluşturmak için kapsamlı bir pazar araştırması yürütürler. Ayrıca logo tasarımı, marka adı geliştirme, yaratıcı kimlikler ve tasarımları içeren bir hizmet kapsamları vardır.

Ne Zaman Marka Ajansları Kullanılır?

Kurumsal bir marka değişikliğine gidiyorsanız, yeni bir marka kurma aşamasındaysanız ya da mevcut markanızın pazarda ve hedef kitlenizin nazarında nasıl algılandığını görmek istiyorsanız tercih edebilirsiniz.

         7.Yaratıcı Ajanslar

Yaratıcı ajanslar, bir markanın tasarımına ve içerik özgünlüğüne odaklanır. Strateji ve diğer süreçleri yürütmeyi diğer pazarlama ortaklarına yaptırırlar. Genellikle logo tasarımında, basılı pazarlamada, reklam panolarında ve kartvizitlerde ayrıcalıklı hizmet sunmaktadırlar.

Ne Zaman Yaratıcı Ajanslar Kullanılır?

Mevcut ya da yeni markanızın tasarımsal kısımlarının marka kimliğiniz ile uyum yaratması ve daha özgün bir hale gelmesini istiyorsanız yaratıcı ajanslar doğru tercihtir.

        8. Medya Planlama Ajansları

Medya planlama ajansları, medya planlama ve satın almaya odaklanmaktadır. Genellikle hizmetlerini belirli bir kanala göre belirlerler. Bu kapsamda, belirledikleri takvime göre bütçe ve kanal önerileri yaparak bu süreçlerin yönetimini yaparlar.

Ne Zaman Medya Planlama Ajansları Kullanılır?

Medya planlama ajansları, yalnızca tek bir kanal kullanmak isteyen için ya da çoklu kanal kullanımını en verimli şekilde yönetmek isteyen markalar için mükemmel bir tercihtir. Bu tür ajansların kendi bünyelerinde yaratıcı bir ekipleri de olabilir. Ancak genellikle yaratıcı bir reklam ajansı ile birlikte çalıştıklarında daha etkili olmaktadır.

Dijital Reklam Ajansı ile Diğer Ajansların Farkları Nelerdir?

Farklı Yaklaşım Aynı Hedef: Hem geleneksel hem de dijital ajanslar, stratejik pazarlama çabalarıyla çalıştıkları markanın daha fazla dikkat çekmesi, görünürlüğünün ve bilinirliğinin artması için aynı amaca sahiptir. Geleneksel reklam ajansları müşterileri ile sıcak iletişim halindedirler; satış konuşmaları yaparlar, hedef pazarları araştırırlar, yaratıcı içerikler oluştururlar, belirlenmiş kitleye ulaşmak için çeşitli başka yöntemler de kullanırlar. Dijital pazarlama ajansı ise benzer yöntemlerle aynı hedef için çalışmakla birlikte daha modern yöntemler kullanmaktadır. Dijital pazarlama ajansı, nihai hedefi çevrimiçi ortamda çevrimiçi kanallar aracılığıyla gerçekleştirmektedir.

Farklı Medya Platformları: Dijital pazarlama ajansı hedeflenen kitleye ulaşmak için sosyal medya, Google reklamları, arama motoru optimizasyonu (SEO), duyarlı web tasarımı ve mobil uygulama pazarlaması gibi dijital kanallardan yararlanırlar. Geleneksel reklam ajansları ise hedeflenen pazarlara ulaşmak için doğrudan posta, reklam panoları, ürün yerleştirme, kuponlar, basılı mecra, radyo ve televizyon reklamlarını kullanır. Günümüz şartlarını düşününce dijital ajanslar, insanlara daha hedefli bir şekilde ulaştıklarından üstünlüğe sahiptir. Dijital pazarlama ajansları, optimize edilmiş raporlama, izleme fırsatları ve çeşitli çevrimiçi araçlara erişim ile kitleleri daha etkili bir şekilde hedefler. Böylece hedeflenen müşterilerin takip edilmesi ve daha fazla bilgi edinilmesi çok daha kolay ve hızlı bir hale gelir. Takdir edersiniz ki pazarlama stratejinizin verimli bir şekilde ilerlemesi, iş büyümesi ve karlılık için pazarlama araştırmasını analiz etmek son derece faydalıdır.

Analitik ve Yaratıcı Beceriler: Dijital pazarlama ajansı veriye dayalı analize daha fazla zaman harcarken, geleneksel bir reklam ajansı oldukça yoğun bir şekilde pazarlamanın yaratıcı yönüne odaklanır. Reklam ajansı her şeyi taze ve yeni tutmak isterken, dijital ajans neyin işe yaradığının yanı sıra web sayfalarını ve kampanyaları iyileştirmeye odaklanır.

Maliyet ve Hız: Geleneksel ajanslar, daha önce de belirttiğimiz gibi televizyon ve basılı medya gibi ana akım medyaya odaklanmaktadırlar. Bu tür reklam ortamları, zaman içerisinde giderek daha maliyetli bir hale gelmiştir. Dijital pazarlama ajansı, çevrimiçi ortamda marka bilinirliği oluşturur ve geleneksel reklam ajanslarının maliyetlerine nazaran çok daha az bir bütçe ile olası satış yaratmayı geliştirmektedir. Ayrıca dijital ajanslar, çevrimiçi satışları ve dönüşümleri artırmak için pazarlama kampanyaları uygulamak söz konusu olduğunda daha küçük, dinamik ve teknoloji konusunda daha bilgili olduklarından süreci daha başarılı yönetme eğilimindedirler.

Otomasyon ve Raporlama: Hedeflenen müşterileri tam olarak anlamak, geleneksel ajanslar için sınırlıdır. Kullanılan mecralar ve yöntemler sebebiyle müşteri davranışını tahmin etmek oldukça zordur. Dijital pazarlama söz konusu olduğunda ise kitle davranışını izlemek için çok sayıda web analitiği vardır. Tüketicilerin beğendiği içerikten ürünle etkileşime girme ve satın alma işlemini tamamlama şekline kadar her şeyi anlayan pazarlamacılar, bu süreçte çok şey öğrenir. Bu tür paha biçilmez bilgiler, gelecekteki pazarlamanın özellikle bir demografiye ve hatta bir bireye göre uyarlanmasına olanak tanır.

Modern Yaklaşım; Dijital Ajans Reklam Ajansı: Dijital dünya ile birlikte tüketici davranışlarındaki değişimler sayesinde pazarlama yöntemleri artık tek seçenek değildir. Ayrıca sınırlı etkili de olsa geleneksel ajanslarda yer alan sınırlı seçenekler, her marka için doğru da değildir. Dijital pazarlama ajansları, hem tüketici davranışlarını anlamak hem de müşterileri hedeflemek konusunda avantajlıdır. Dijital ajanslar ayrıca pazarlama çabalarını sürekli iyileştirmek için çok çeşitli ölçümlere sahiptir.

 

Ölçülebilir Pazarlama Yaklaşımı Ajansları Nasıl Değiştirdi?

Günümüz dünyasına markanızı uyumlu hale getirmek için dijital pazarlama ortamında yer almanın yanı sıra artık dijital pazarlama dışında maksimum verimi alabilmenin de mümkün olmadığını belirtmeliyiz. Bunun da en temel sebebi; dijital pazarlamanın ölçülebilir pazarlama yaklaşımı olmasıdır. Ölçülebilir pazarlama yaklaşımı ajansları, müşterileri en iyi şekilde anlayıp ihtiyaçlarını verilere göre belirleyebildiğinden marka ile aynı dili konuşabilmektedir. Durum böyle olunca verilen hizmetin de kampanyanın da verimi maksimuma ulaşabiliyor. Ayrıca ölçülebilir pazarlama sayesinde beklenen dönüşü vermeyen kampanyalar boşuna harcama yapmadan durdurulup verim alınan kampanyaya geçilebilir. İnsanların neye ilgi duydukları çok rahat tespit edilerek nokta atışı kampanyalarla beklenen dönüşümler sağlanır. Hedef kitleniz ne kadar spesifik olursa olsun dijital reklam kampanyalarında kullanılan ölçümler ve veriler onlara ulaşmanızı sağlar. Ölçülebilir pazarlama yaklaşımı, geleneksel pazarlama yöntemlerinin “uygula-bekle-sonucu gör-tutmazsa boşa harcanan bir bütçe” döngüsünü kırmıştır. Ayrıca veriler sayesinde daima doğru hedefi tutturabilmeyi markalara sağlayabilmektedir.

Sizde bir Dijital Pazarlama Ajansı ile çalışarak ölçülebilir pazarlama yaklaşımları sayesinde kampanyalarınızda maksimum verimi sağlayabilir, markanızı birkaç basamak birden yukarı taşıyabilirsiniz.

Reklam Ajanslarında Hangi Departmanlarda Kimler Çalışır?

Ajans Başkanı: Bir reklam ajansının sahibi ya da ortaklarından biridir. Ajansın genel işleyişi ve yönetiminden sorumlu olmakla birlikte büyük müşteriler ile sıcak iletişim halindedir. Ayrıca ajansın yönetim kadrosunu oluşturan kişidir.

Kreatif Direktör: Kreatif direktör bir reklam ajansının beyni olarak nitelendirilebilir. Oluşturulan tüm yaratıcı işler kreatif direktörün onayından geçer. Kreatif direktör, yaratıcı kampanya fikirleri bulmak ve uygulama sürecini yönetmekle sorumludur. Bunun yanı sıra kreatif ekipte kreatif direktörün sorumluluğundadır.

Art Direktör: Temel görevi tasarım yapmak olan art direktör, marka kimliğinin bütünlüğünü sağlayan anahtar görseli (key visual) oluşturan ve buna dair tüm süreci yöneten (dizayn ve tasarım olarak) kişidir. Aklınıza gelebilecek tüm görsel tasarımlar art direktör ve yönettiği ekibinin sorumluluğundadır.

Metin Yazarı: Yaratıcı kampanya fikirlerini bulup kreatif ekibe ve kreatif direktöre sunan kişidir. Kendisi de kreatif ekibin en önemli kişilerindendir. Metin yazarları, kampanyalara hayat veren ilk tohumu atan kişi olarak tabir edilebilir. Fikri oluşturan, yazan ve sonraki sürecin her aşamasında bulunan önemli bir ekip üyesidir. Kreatif direktör olmakta metin yazarlığından geçmektedir.

Müşteri Direktörü: Ajansın müşteri portföyünü yaratan ve networkü güçlü kişilerdir. Müşteriler ve kreatif ekip arasında köprü görevi görür. Dolayısıyla tüm sürece hakimdir. Müşteri direktörü olabilmek için müşteri temsilciliği ile yola koyulmak gerekir. Müşteri direktörleri, en büyük müşterileri yönetirler. Diğer yönetim süreçlerini de kontrol ederler.

Müşteri Temsilcisi: Müşteriden gelen talepler doğrultusunda kreatif ekibi yönlendirme görevindedirler. Müşteri direktörünün bir alt aşamasıdır. Gelen briefleri direktörlerine ve kreatif ekibe doğru bir şekilde aktarıp işin, müşterinin isteklerine göre doğru zamanda hazır olması sürecini yönetirler.

Grafiker: Grafikerler bir tasarım oluşturmak yerine tasarımları boyutlandırmak, farklı mecralara uyarlamak gibi sorumluluklara sahiptir. Dolayısıyla teknik açıdan gelişmiş ve bu anlamda destek sağlayan kişilerdir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Yoruma Kapalı: Bu içeriğe yorum eklenemiyor.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim