Anlık Bildirim

Chrome’a Web Apps için yeni özellikler geldi

İnternet sayfalarını Chrome üzerinden doğal uygulama gibi kullanabilmenizi sağlayan Progressive Web Apps özelliği için yeni özellikler geldi. Detaylar haberimizde.
Apple kullanan okuyucularımız iOS ve macOS cihazlarda uzun bir süredir bulunan web sayfası kısayollarını ana ekrana ya da masaüstüne ekleme özelliğini hatırlayacaktır. Bu güzel özellik, Chrome tarayıcısı sayesinde Android tarafında da bir süredir bulunuyordu. Hatta Google bu işi daha da ileri götürüp, 2015’te yayınladığı Chrome 51 sürümü ile Web App Install Banners adında bir özellik duyurmuştu. Bu özellik ise web sayfasının ana ekrandaki kısayoluna tıklanarak açıldığı zaman sayfanın kendine özel yüklenme ekranı oluşturmasını ve ayrıca Chrome arayüzünü gizlemesini sağlıyor.
Aslında bahsettiğimiz bu özellikler, Progressive Web Apps adlı bir proje adı altında geliştiriliyor. Google’ın bu projedeki amacı geliştiricileri uygulama yapma maliyetinden kurtarmak. Bu proje sayesinde, web sayfanız sanki bir Android ya da iOS uygulamasıymış gibi kullanılıyor. Şimdiye kadar doğal uygulamalardan farklılıkları biraz anlaşılır olsa da Chrome’a gelen yeni güncelleme ile anlaşılması iyice zorlaşacak. Şimdilik Chrome Canary ve gelecek haftalardan itibaren Chrome 57 Beta ile gelecek bu değişikliklerden de bahsedelim.
İlk değişiklik, kısayolların bulunduğu konum ile alakalı. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Progressive Web Apps özelliği sayesinde web adresinizin ya da daha doğru tabirle uygulama yerine geliştirdiğiniz Web App’inizin kısayolu ana ekranda bulunuyordu. Yeni güncellemeden sonra ise bu kısayol artık uygulama listesinde bulunacak. İkinci önemli değişiklik ise yönlendirme özelliği. Mesela normalde tarayıcınızda mesajlaşma uygulamasında ya da herhangi bir Twitter linkine tıkladığınızda eğer Twitter uygulaması yüklüyse, bu link uygulama üzerinden açılıyor. Artık yeni güncellemeyle, Web App’ler de aynı özelliği sağlayabilecek. Web App’lerin bu güncellemeden önce bile bildirim yollayabildiğini ve erişim izni isteyebildiğini hatırlatmakta fayda var.
Son bir hatırlatma olarak, Web App’ler için gelen bu yeni özelliklerin henüz sadece beta sürümlere geleceğini belirtelim. Denemek için Play Store’dan Chrome Canary yükleyip chrome://flags adresiyle ayar sayfasına girmeniz gerekiyor. Bu ayar sayfasında da arama yaparak #enable-improved-a2hs isimli ayarı bulup aktif hale getirmeniz gerekiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim