Anlık Bildirim
 
Günümüzde kullandığımız yazılımların kişisel verilerin gizliliğini ve güvenliğini ihlal edip etmediğini sıkça merak eder olduk. Özellikle de kullanıcılardan habersiz bir şekilde verilerin toplandığı durumlarda uygulamaya karşı tepkiler ciddi boyutlara ulaşabiliyor. Güvenliğine ve kişisel verilerin gizliliğine dikkat eden kullanıcıların bu tür durumlara maruz kalmamak için sıklıkla sığındığı liman ise haliyle açık kaynak kodlu yazılımlar oluyor.

Web tarayıcıların arasında en bilinen açık kaynak kodlu çözüm olarak karşımıza çıkan Firefox da bu örneklerden birisi. Son gelen haberlerde Mozilla vakfının sevilen tarayıcısına habersiz bir şekilde eklenti kurduğuna yer verildi.

Looking Glass 

Bazı dikkatli kullanıcıların durumu farketmesiyle ortaya çıkan Looking Glass eklentisi varsayılan olarak devre dışı bir şekilde beklerken açıklama kısmında ‘’MY REALITY JUST DIFFERENT THAN YOURS’’ şeklinde kısa bir cümlenin yer alması insanları tedirgin etti.
Eklentinin açığa çıkmasının ardından özgür yazılım geliştiricisi vakfa ulaşan kullanıcıların aldığı cevapsa söz konusu eklentinin popüler TV dizisi Mr. Robot hayranlarının bölümler hakkında daha fazla bilgiye ulaşması için kurulduğu oldu.
Belki iyi bir niyetle kurulmuş bir eklenti olabilir ancak yine de kuruluşun kullanıcıların bilgisayarlarında izinsiz bir değişiklik yapması oldukça yanlış bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kullanıcı verileri paylaşıldı mı?

Bununla birlikte topluluğun yaptığı açıklamada Mr. Robot serisinin kişisel verilerin güvenliği ve gizliliği temalı bir içeriğe sahip olduğuna yer verilirken, vakfın 10 temel ilkesinden birisi olan kullanıcı verilerinin gizliliği ve güvenliğinin bir zorunluluk olduğu anlayışının altı çizildi. Bununla birlikte herhangi bir kullanıcı verisinin toplanmadığı da Mozilla’nın diğer iddiaları arasında.

Öte yandan şu an vakfın PR ekibi yaşanan olumsuz gelişmeyi nasıl geri döndürebilecekleri konusunda çalışmalarını sürdürmekte. Kullanıcı tarafında ise Mozilla’nın Google ve bazı firmaların bu konudaki anlayışını benimseyeceği endişeleri yayılmakta.

Doğrusu gelişme bir hayli olumsuz da olsa bizce açık kaynak kodlu yazılımların önemini bir daha ortaya koydu. Zira kapalı kaynak kodlu yazılımlarda işin mutfağında nelerin döndüğünü kullanıcıların bilmesi istenmezken, özgür yazılımlarda istemediğiniz herhangi bir değişiklik olduğunda bunu engellemenizin önü açık oluyor. Son olarak Firefox konusu açılmışken, eskiye nazaran gözle görülür bir şekilde hem sayfaları daha hızlı bir şekilde yükleyen hem de genel anlamda daha akıcı çalışan Firefox 57 Quantum’u denemenizi tavsiye ederiz. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim