Anlık Bildirim

Samsung’dan QD-OLED ekranlar geliyor

Üst seviye televizyon segmentinde bir türlü aradığını bulamayan Samsung şimdi de Quantum Dot teknolojisinden destek alan OLED televizyonlar geliştirmeye başladı.

Samsung’un televizyon pazarında yeni ve verimli teknoloji arayışı devam ediyor. Canlı renkler ve enerji verimliliği sunan OLED televizyonların üretimini belirli sebeplerle azaltan Samsung, benzer kaliteyi daha düşük maliyete sunan Quantum LED televizyonları da bir türlü tüketiciye beğendiremedi. Şimdi ise ikisinin birleşimi ortaya çıktı.

Firmanın geliştirdiği yeni 55 ve 65 inçlik prototip televizyonlar hem OLED ekran teknolojisini hem de Quantum Dot teknolojisini bir araya getiriyor. Böylece QD-OLED olarak tanımlanan yeni bir ekran türü ortaya çıkıyor.

Quantum Dot nedir?

Quantum Dot ya da kuantum noktaları, boyutları 2 ila 10 nanometre arasında değişen küçük yarı iletken kristallerdir. Başka bir deyişle saç telinin kalınlığının on binde biri kadar. QLED tabiri, Quantum Dot LED açılımını kapsıyor ve OLED’den sonraki yeni nesil ekran teknolojisi olarak gösteriliyor.

Kuantum noktaları, boyutlarına göre farklı renkler üretebiliyor. Ayrıca inorganik olduğu için maliyetleri düşük, en canlı renklere sahip ve renk dengesi en üst seviyede. Her piksel için renklerin yeniden üretimi daha iyi ve bu sayede HDR teknolojilerinin uygulanmasında büyük avantaj sağlıyor.

Mevcut OLED ekranlarda RGB alt pikseller renk dengesini eşit olarak dağıtamadığı için bozulmalar ortaya çıkıyor ve Samsung bunu bir türlü engelleyemedi. LG ise beyaz OLED’lerin üzerine renk filtresi uygulayarak bu problemi aştı ve bunu da patentledi. Bu nedenle farklı OLED televizyonlarda da LG panelleri kullanılmaya başlandı.

Samsung nihayet bu engeli QD-OLED paneller ile aşıyor. Yeşil ve kırmızı kuantum nokta filtreleri ile mavi renkli OLED’leri öne çıkaran Samsung, böylece renk bozulmasının önüne geçebilmiş. Bu teknolojiye kuantum nokta renk filtreleri - QDCF adı veriliyor.

QD-OLED ekranlar daha az bileşen kullandığı için mevcut QLED televizyonlardan daha hafif ve daha ince olacak. Ayrıca izleme açıları ile tepki süreleri iyileştirilecek. Elbette siyaha siyah kontrast oranı da tatmin edici seviyede gerçekleşiyor. Samsung’un CES 2018 fuarında kapalı kapılar ardında sergilediği QD-OLED televizyonların ne zaman piyasaya çıkacağı bilinmiyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim