Anlık Bildirim

Türkiye'de koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaç yurt dışında yasaklandı

Kovid-19 tedavisi için Türkiye'deki hastalarda kullanılan hidroksiklorokin ilacı Fransa'da yasaklandı. Dünya Sağlık Örgütü, ilacın klinik çalışmalarını durdurdu.

Türkiye'de koronavirüs tedavisinde kullanılan ilaç yurt dışında yasaklandı Tam Boyutta Gör

Türkiye’de koronavirüs hastalarının iyileştirmesini hızlandırmak için normalde sıtma tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin formüllü ilaç kullanılıyor. Hatta Türkiye'de bir şirket, aynı formülle yerli üretimini yapıyor. Hidroksiklorokin ilacının kullanımı dünyada büyük tartışma yaratmaya başladı. Fransa hidroksiklorokin kullanımını yasakladı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) klinik çalışmalarını durdurdu.

Tıp dünyasının en popüler dergilerinden The Lancet bilim dergisinde yayınlanan araştırmada hidroksiklorokin ilacının Kovid-19 tedavisine hiçbir faydasının olmadığı, hatta kalp ritminde bozulmalara neden olduğu kanısına varıldı. Bunun üzerine WHO çalışmaları durdurdu. Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ilacın araştırılması için ülkenin sağlık yüksek konseyi National Council for Public Health’e (HCSP) araştırma görevi verdi. Konseyin araştırması tamamlandı ve ilacın Fransa'da kullanımının yasaklamasına karar verildi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Fransa’nın hidroksiklorokine karşı attığı bu adımın ardından T.C. Sağlık Baklanlığı’ndan herhangi bir açıklama yapılmadı. Türk Tabipleri Birliği, web sitesinden bir çağrıda bulundu ve Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizde hidroksiklorokin tedavisi uygulanan hastalardaki başarı oranına ilişkin açıklama paylaşılmasını talep etti.

Türkiye'de Kovid-19 tedavisi için ne kadar hidroksiklorokin kullanılıyor?

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan tedavi algoritmasına göre Kovid-19 tedavisi için ilk gu¨n 2x400 mg yu¨klemeyi, takiben diğer gu¨nler 2x200 mg idame dozu ile devam edilmesi ve toplam 5 gu¨n (toplam 12 tablet) verilmesi önerilmektedir. Bununla birlikte ayaktan tedavi edilen veya komplike olmayan vakalarda ise yu¨kleme yapılmadan 5 gu¨n boyunca 2x200 mg (toplam 10 tablet) verilebileceği belirtilmektedir. Ayrıca hidroksiklorokin tedavisi altında progresyon izlenen hastalarda tedavi süresinin 10 güne uzatılabileceği belirtilmiştir. 

Kaynakça https://www.politico.com/news/2020/05/27/france-bans-use-of-hydroxychloroquine-to-cure-coronavirus-283724 https://www.ttb.org.tr/haber_goster.php?Guid=b100d1ba-9fea-11ea-a337-d665751c2b86 https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-hydroxychloroquine-and-covid-19 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20561 kez okundu.
32 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hydroxychloroquine, hidroksiklorokin ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim