Anlık Bildirim

ABD'li şirket 'uzaydan interneti' test etti: 400 mbit hız, 32 ms gecikme

ABD'li şirket OneWeb, şubat ayında ilk internet uydularını yörüngeye yerleştirmişti. Şirket geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir testte etkileyici hız ve gecikme değerlerine ulaştı.
Uzaydan internet denilince genelde Elon Musk'ın Starlink projesi veya son zamanlarda atak yapan Amazon akıllarımıza geliyor. Ancak yörüngeden internet yarışında şu anda hem SpaceX'in hem de Amazon'un önünde olan bir şirket var. Geçtiğimiz şubat ayında ilk uydularını yörüngeye yerleştiren ABD'li firma OneWeb, gerçekleştirilen ilk testlerde oldukça etkileyici hız ve gecikme değerlerine ulaşmayı başardı.

Resmi internet sitesi üzerinden açıklama yapan şirket, tam 400 mbit hız ve ortalama 32 milisaniye gecikme değerleri elde edildiğini duyurdu. OneWeb'in yayınladığı yazıda,"Güney Kore'nin Seoul şehrinde gerçekleştirdiğimiz testler, OneWeb uydu ağının yapabileceklerini en iyi şekilde gösteriyor. Dünyanın her tarafında yüksek hızlı genişbant internet sağlayabileceğimiz kanıtlamış olduk." ifadeleri kullanıldı.

OneWeb uydu ağının geleceğiyle ilgili de bazı açıklamalar yapan şirket, 2020 yılı itibarıyla sınırlı bir kapasiteyle de olsa bazı bölgelerde hizmet vermeye başlayacaklarını belirtti. OneWeb'in asıl hedefiyse 2021'de küresel olarak internet hizmeti sağlamaya başlamak. Şirket öncelikle 650 uyduyu (2021 yılına kadar), uzun vadede ise toplamda 1980 uyduyu yörüngeye yerleştirmeyi planlıyor.


OneWeb projesi büyük yatırımlar alıyor


Virginia merkezli bir startup olan OneWeb, şu anda dünyanın birçok ünlü şirketinden yatırım alıyor. OneWeb'e destek olan firmalar arasında Coca-Cola, Softbank, Airbus ve Richard Branson'un Virgin Grup'u gibi uluslararası dev şirketler dikkat çekiyor. Analistlerin ifadelerine göre OneWeb, internet projesinde başarıya ulaşması halinde gelecekte dev bir şirkete dönüşebilir.

OneWeb'in uyduları yaklaşık bir çamaşır makinesi boyutlarında ve 148 kilogram ağırlığında. Ku-Bandı frekansında çalışan uyduların Antarktika hariç Dünya'nın her tarafındayüksek hızlı 3G, LTE, 5G ve Wi-Fi internet sağlayabileceği söyleniyor. OneWeb'in sağlayacağı küresel bağlantıyla uçaklar, arabalar ve gemiler gibi araçlar transit halindeyken yüksek hızlı internetten faydalanabilecek. Ayrıca internetin ulaşamadığı ekonomik anlamda geri kalmış bölgelere de kolaylıkla internet sağlanabilecek.

Türkiye'de kullanılabilecek mi?


ABD Federal İletişim Kurulu, geçtiğimiz yıl sektöre rekabet getireceğini söyleyerek uzaydan internet projelerini desteklediklerini açıklamıştı. Dünyanın diğer taraflarında ise bu projelere nasıl tepkilerin verileceği elbette şu an için bilinmiyor. Örneğin yakın zamanda bu uydular Türkiye'de de hizmet verebilecek duruma gelebilir. Ancak devlet tarafında vatandaşların bu hizmetten yararlanmasına izin verilir mi bunu zaman gösterecek.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15264 kez okundu.
17 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uzaydan internet, starlink ve
2 etiket daha oneweb Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim