Anlık Bildirim

Avrupa ve Rusya önümüzdeki günlerde Mars'a iniyor: İşte tarihi göreve dair her şey

"Mars'ta hayat var mıydı?" sorusuna cevap arayacak olan ExoMars önümüzdeki günlerde Kızıl Gezegen'e ulaşıyor. Avrupa ve Rusya'nın iş birliğinde geliştirilen görev tarihi bir öneme sahip.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rus Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) önümüzdeki hafta Mars'a bir uzay aracı indirmeye çalışacak. Görev başarılı olduğu takdirde ESA ve Roscosmos, NASA'nın ardından Mars'ın yüzeyine uzay aracı indirmeyi başarabilen ikinci uzay ajansları olarak tarihe geçecekler.

Avrupa ve Rusya'nın ortaklaşa geliştirdiği ExoMars isimli bu tarihi görevde bir yörünge aracı (TGO) ve bir iniş aracı (Schiaparelli) olmak üzere iki farklı uzay aracı 16 Ekim Pazar günü Mars'a ulaşacak. Kızıl Gezegen'e varmalarıyla beraber birbirlerinden ayrılacak olan uzay araçlarından yörünge aracı ayrılışın hemen ardından Mars'ın yörüngesine yerleşecek. Çok daha çetin bir göreve sahip olan iniş aracıysa Kızıl Gezegen'ın yüzeyine iniş yapabilmek için yaklaşık 3 günlük zorlu bir hazırlık sürecine girecek.

Bir paraşüt yardımıyla Mars'a iniş yapacak olan Schiaparelli isimli bu iniş aracı, yüzeyden yaklaşık 7 kilometre yükseklikte bulunduğu sıralarda üzerindeki radar sistemlerini aktif hale getirerek yerden yüksekliğini ölçmeye başlayacak. İtalyan astronom Giovanni Schiaparelli'nin anısına isimlendirilen araç, yüzeye 2 metre kala iniş takımlarını açacak ve bu tarihi inişi denemesinin sonuna gelmiş olacak. Ayrıca iniş hızının minimize edilmesi için de uzay aracının üzerindeki üç farklı itici grubunun aktif hale getirilmesi gerekecek.


ESA'nın hazırladığı iniş animasyonu:



Tüm işlemler otomatik olarak gerçekleşecek

İki uzay aracının birbirlerinden ayrılması, birisinin yörüngeye yerleşmesi ve diğerinin atmosfere giriş yapıp yüzeye inmesi de dahil olmak üzere tüm bu zorlu işlemler önceden programlanmış bir şekilde, otomatik olarak gerçekleşecek. ESA yetkilisi Michel Denis, sadece bu yönergelerin uzay araçlarına yüklenmiş olmasının dahi tarihi bir başarı olduğunu ifade ediyor.

Tüm işlemler önceden programlanmış olduğu için herhangi bir hataya da yer yok. Schiaparelli'nin yalnızca tek bir şansı olduğunu belirten Michel Denis de herhangi bir yanlışlık sonrasında tekrar deneme ihtimallerinin olmadığını belirtiyor. Örneğin uzay aracının atmosfere yanlış bir açıyla girmesi; yanıp küllerine karışmasına veya oradan sekip uzayın derinliklerine karışmasına neden olabilir.

Schiaparelli'nin iniş aşamaları:

Görev, "Mars'ta hayat var mıydı?" sorusuna cevap bulmayı amaçlıyor

ExoMars, ESA ve Roscosmos tarafından geliştirilen bir astrobiyoloji projesi. İki farklı kısım ve üç farklı uzay aracından oluşan görevin ilk kısmı önümüzdeki hafta içerisinde Mars'a ulaşmış olacak. İlk kısım bir yörünge aracı ve bir iniş aracından oluşurken görevin 2020'de fırlatılacak olan ikinci kısmında bir gözlem aracı bulunacak.

16 Ekim'de Mars'a ulaşacak olan bu ilk kısım aslında görevin ikinci kısmı için bir hazırlık niteliğinde olacak. Öncelikle Mars'taki metanın haritasını çıkarıp kaynağını arayacak olan yörünge aracı aynı zamanda 2020'de fırlatılacak olan gözlem aracının iniş yapması için de en uygun konumu belirlemeye çalışacak. Yüzeye inecek olan Schiaparelli'nin en önemli amacıysa geliştirilen yeni iniş takımlarını denemek olacak.

ESA ve Roscosmos, ExoMars göreviyle beraber "Mars'ta hayat var mıydı?" sorusuna bir cevap bulmayı hedefliyor. Son zamanlarda bilim dünyasını epeyce meşgul etmeye başlayan bu konu özellikle de Curiosity gözlem aracının Mars'ta metan gazı tespit etmesinin ardından iyice alevlenmişti. Zira Dünya'daki atmosferik metanın çok büyük bir kısmının biyolojik süreçler sonucunda oluşuyor olması, Mars üzerinde bundan çok önceleri biyolojik bir hayat olduğunun düşünülmesine neden olmuştu. Bakalım ExoMars bu sorulara bir cevap bulabilecek mi.
 
TGO, Schiaparelli ve gözlem aracı:
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6239 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
esa, Mars ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim