Anlık Bildirim

Juno uzay aracı, Jüpiter'in dev girdaplarını işte böyle görüntüledi

Jüpiter yörüngesinde çalışmalarına hız kesmeden devam eden Juno uzay aracı, Dünya'ya muhteşem fotoğraflar göndermeyi de ihmal etmiyor. İşte Jüpiter'in dev girdaplarının oluşturduğu muhteşem görüntü:
NASA'nın 2016 yılında Jüpiter'in yörüngesine yerleştirdiği Juno, Güneş Sistemimizin en büyük gezegeni etrafındaki yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor. Gaz devini en ince detaylarına kadar inceleyen uzay aracı, devasa Jüpiter sisteminden sıklıkla gönderdiği muhteşem fotoğraflarla da hem NASA'lı bilim insanlarını hem de biz uzay meraklılarını büyülüyor.

Yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf, Juno'nun Junocam isimli görev için özel olarak tasarlanmış kamerasıyla 27 Ekim 2017 tarihinde çekilmiş. Uzay aracının Jüpiter bulutlarından sadece 18.906 kilometre uzaklıkta bulunduğu sırada yakalanan fotoğrafta, gaz devinin kuzey yarımküresindeki devasa girdaplarının oluşturduğu büyüleyici görüntüye şahitlik ediyoruz. Adeta bir duvar kağıdını andıran bu muhteşem fotoğraf, piksel başına 12.5 kilometre içeriyor.
NASA'nın 1 milyar dolar bütçeli uzay araştırma programı New Frontiers kapsamında 2011 yılında uzaya fırlatılan Juno uzay aracı, 5 yıllık dev uzay yolculuğunun ardından 4 Temmuz 2016 günü Jüpiter'in yörüngesine oturmuştu. O günden bu yana Güneş Sistemimizin en büyük ve en tehlikeli gezegeni etrafında çalışmalar yapan uzay aracı özellikle de her 53 günde bir gerçekleştirdiği yakın geçişler sırasında inanılmaz değerli veriler topluyor.

Bu yakın geçişler sırasında gezegenin bulutlarına 5 bin kilometre kadar yaklaşan Juno, bir yandan gönderdiği muhteşem fotoğraflarla bizleri büyülerken diğer bir taraftan ise topladığı bilimsel veriler sayesinde Jüpiter'i anlama şeklimizi değiştiriyor. Uzay araştırmaları tarihinin en önemli görevlerinden birisi olan Juno, bakalım önümüzdeki dönemlerde ne tür bilgiler ve fotoğraflarla bizleri şaşırtmaya devam edecek.

Fotoğrafın orijinaline ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz:
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim