Anlık Bildirim

Plüton kâşifi New Horizons uykusundan uyandı: İşte yeni hedefi

14 Temmuz 2015'te Güneş Sistemimizin cüce gezegeni Plüton'da bir yakın geçiş gerçekleştiren New Horizons, şimdilerde Kuiper Kuşağı'nda son sürat yeni hedefine doğru ilerliyor.
Uzay araştırmaları tarihinin en önemli görevlerinden birisi olan New Horizons, hatırlayacağınız üzere bundan tam iki yıl önce 14 Temmuz 2015'te tarihi bir Plüton yakın geçişi gerçekleştirmiş ve insanoğlu olarak cüce gezegen Plüton'u ilk kez detaylı bir şekilde görme fırsatı elde etmiştik. NASA'lı bilim insanları bugün hala o yakın geçiş sırasında elde edilen verileri incelemeye devam ederken Plüton kâşifi New Horizons ise yeni hedefine doğru son sürat ilerliyor.

Uzay aracının yeni görevi biraz uzaklarda. Plüton'dan yaklaşık 1.6 milyar kilometre ötede bulunan 2014 MU69 isimli bir cismi keşfetmeye giden New Horizons, enerji tasarruf etmek amacıyla bu yolculuğunun büyük çoğunluğunu uykuda geçiriyor. Zira uzay aracı, bir Kuiper Kuşağı cismi olan 2014 MU69'ya yaklaşık 15 ay sonra, 1 Ocak 2019'da ulaşacak.


Tabi New Horizons'un Kuiper Kuşağı'nın soğuk ve karanlık derinliklerinde yapacağı yolculuk tamamıyla uykuda geçmiyor. NASA, zaman zaman uzay aracını uykusundan uyandırıp sistemlerini kontrol ediyor ve New Horizons da bu sırada Kuiper Kuşağı'nı araştırmaya koyuluyor. Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan NASA, uzay aracının 5 aylık uykusundan uyandığını ve Kuiper Kuşağı'nda hedefine doğru herhangi bir problem olmadan son sürat ilerlemeye devam ettiğini açıkladı.

Uykusundan uyanan New Horizons önümüzdeki Aralık ayının ortalarına kadar Kuiper Kuşağı'nda çok değerli araştırmalar yapacak. Bölgenin radyasyon ortamı, gaz ve toz yoğunluğu gibi karakteristik özelliklerini incelemeye başlayan uzay aracı ayrıca birçok Kuiper Kuşağı objesini de üzerindeki teleskopik kamerasını kullanarak uzaktan gözlemleyecek. New Horizons, nihayet 22 Aralık itibariyle de 2018'in Haziran ayına kadar tekrar uyku moduna geçecek. Uzay aracı bu altı aylık zaman dilimi boyunca uzayın derinliklerinde sessiz ve yalnız yolcuğuna devam edecek.

5.83 milyar kilometre uzakta, bilgi almak 5 saat sürüyor


NASA'nın belki de en çok gurur duyduğu görevlerinden birisi olan New Horizons, şu sıralar Yeryüzü'nden tam 5.83 milyar kilometre uzaklıkta bulunuyor. Öyle ki artık Güneş Sisteminin en uzak köşesi diyebileceğimiz bir yerde bulunan New Horizons'tan bilgi almak da tam 5 saat sürüyor. Yine NASA'nın Dünya'dan gönderdiği bir komut uzay aracına ışık hızında 5 saat sonra ulaşıyor.


New Horizons'un yeni hedefi 2014 MU69 ise isminden de anlaşılacağı üzere henüz 3 yıl önce 2014 yılında keşfedilmiş bir Kuiper Kuşağı objesi. Dünya'dan yaklaşık 6.437 milyar kilometre uzaklıkta yer alan 2014 MU69, 21 ila 40 kilometre arasında olduğu tahmin edilen genişliğiyle oldukça küçük bir cisim. NASA, New Horizons'un yakın geçiş sırasında gökcismine yaklaşık 3000 kilometre kadar yakın bir konumda bulunacağını belirtiyor. Plüton geçişindeki mesafeyse bu rakamın yaklaşık 4 katıydı.

2014 MU69'un Güneş Sistemini anlamlandırma yolunda önemli bir durak olacağını belirten New Horizons görevi yetkilisi Alan Stern ise,"Güneş'ten bu kadar uzak ve soğuk bir yerde dört milyar yıldan daha uzun bir zamandır bulunduğunu da düşünürsek, 2014 MU69 herhangi bir uzay görevinde ziyaret ettiğimiz en bozulmamış yer olabilir." ifadelerini kullanıyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim