Anlık Bildirim

SpaceX'in tarih yazacağı anları buradan canlı izleyin (Görev başarıyla tamamlandı)

SpaceX'in ilk kez bir roketi tekrar kullanacağı devrim niteliğindeki görev birazdan başlıyor. Falcon 9'un kalkış anlarını ve görev sonundaki iniş denemesini buradan canlı olarak takip edebilirsiniz.
Elon Musk'ın 2002 yılında tekrar kullanılabilir roket hayalini gerçeğe dönüştürmek amacıyla temellerini attığı SpaceX, bugün uzay araştırmaları tarihine damgasını vuracak bir göreve hazırlanıyor. Şimdiye kadar toplam 8 farklı Falcon 9 roketini Yeryüzü'ne indirmeyi başaran şirket ilk kez bugün daha önce kullanılmış bir roketi tekrar uzaya fırlatacak ve kelimenin tam anlamıyla "tekrar kullanılabilirliği" hayata geçirecek.

Bu gece TSİ 01.37'de başlayacak olan SES-10 isimli görevde Falcon 9 roketi Lüksemburg merkezli şirket SES'e ait bir iletişim uydusunu yörüngeye taşıyacak. Kennedy Uzay Merkezinden kalkışa geçecek olan roket, uyduyu yer eşzamanlı yörüngeye taşıdıktan sonra her zamanki gibi yine Yeryüzü'ne geri dönüş yaparak bir iniş denemesi gerçekleştirecek. SpaceX, görevin tamamını yine YouTube üzerinden canlı olarak yayınlayacak.

Hangi roket tekrar kullanılıyor?


25 Aralık 2015 gününde ilk kez bir Falcon 9 roketine başarıyla dikey iniş yaptıran SpaceX, o günden bu yana toplam 8 farklı roketi Yeryüzü'ne geri getirmeyi başarmıştı. Bu roketlerden ilkini Kaliforniya'daki merkezinde hatıra olarak saklayan şirket, yapılan testler sonucunda 8 Nisan 2016 günü CRS-8 görevinde iniş yapan roketi tekrar kullanma kararı aldı.

CRS-8 görevinde kullanılan bu roket hatırlayacağınız üzere okyanusdaki otonom gemiye iniş yapmayı başaran ilk roketti. 8 Nisan 2016'da NASA için Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo taşıyan bu Falcon 9 roketi şimdiyse yaklaşık bir yılın ardından SES'in iletişim uydusunu yörüngeye taşımak için tekrar uzaya çıkmaya hazırlanıyor.

Canlı yayın


Hem SpaceX hem de genel anlamda uzay araştırmalarının geleceğini yakından ilgilendiren bu potansiyel devrim niteliğindeki görevi aşağıdaki YouTube penceresinden canlı olarak takip edebilirsiniz. Falcon 9, herhangi bir aksilik olmadığı takdirde TSİ 01.27'de kalkışa geçecek.
 
Güncelleme: Görev başarıyla tamamlandı ve Falcon 9 Atlantik Okyanusu'ndaki gemiye iniş yaptı. Uzay araştırmalarında önemli bir devrime şahit olduk diyebiliriz. Detaylar gelecek. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5921 kez okundu.
10 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
spacex, Falcon 9 ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim