Anlık Bildirim

Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO)

Geçtiğimiz günlerde Ay yüzeyine iniş yapan Chang'e 5, kısa sürede örnek maddelerini topladı ve tekrar yörüngeye çıktı. Uzay aracının havalandığı anlara ait görüntüleri aşağıdan izleyebilirsiniz.

Ay toprağı toplayan Chang'e 5 tekrar yörüngeye çıktı: İşte o anlar (VİDEO) Tam Boyutta Gör

Çin'in tarihi Chang'e 5 görevinde çok önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. 1 Aralık'ta Ay'ın yüzeyine iniş yapan uzay aracı, sadece iki günde görevini tamamlayıp tekrar yörüngeye çıktı. Çinli araştırmacılar, Chang'e 5'in planladığı gibi başarıyla Ay'dan taş ve toprak örnekleri topladığını ve yakında Dünya'ya geri döneceğini duyurdu.

Chang'e 5'in yüzeyden havalandığı anlar (13.saniyede başlıyor):

 

Çin'in Chang'e 5 görevi toplam dört farklı modülden oluşuyor. Modüllerden ikisi yüzeyde ikisi ise yörüngede yer alıyordu. Çinli araştırmacılar, Ay örneklerini toplayan modülün başarıyla yörüngeye ulaştığını ancak henüz diğer iki modüle kenetlenmediğini söyledi. Bu kenetlenme süreci de yine oldukça zorlu bir iş olarak belirtiliyor. Ay ve Dünya arasında yaklaşık 2 saniyelik bir iletişim gecikmesi olduğu için kenetlenme işlemleri de tamamıyla otonom olarak gerçekleşecek.

Chang'e 5'in Dünya'ya geri dönüşü ise şu anda 16-17 Aralık gibi planlanıyor. Ay yörüngesindeki kenetlenme süreci tamamlandıktan sonra da uzay aracının Dünya'ya dönüş yapmadan önce en uygun aralık için belli bir süre beklemesi gerekecek. 

Chang'e 5'in başarılı geri dönüşü uzay araştırmaları için tarihi bir an olarak değerlendirilebilir. Sovyetler Birliği'nin 1976 yılındaki Luna 24 görevinden bu yana benzer bir başarıya imza atan bir ülke olmamıştı. Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni Ay taşları görmüş olacağız.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim