Anlık Bildirim

Via C7 Mobil işlemcisi en düşük enerjiye yöneliyor

Intel Pentium M mimarisini geçtiğimiz yıllarda mutlak başarıya ulaştırdı. Bu başarının altında yatan yegane neden düşük enerji tüketimi, tamamen sertifikalı kablosuz ağ bağlantısı ve yüksek performanstı bir arada sunmayı başardı.  Via bütün bu özelliklere karşı pazardan kolay lokma kapamayacağını bildiği için fiyat kırarak girmeye gözüne kestirmiş durumda. Zaten hitap edeceği alan çok ucuz notebook piyasası olacağından bir problem çıkacağını düşünmek imkansız. Sonuçta fiyat politikasını doğru işlerse Pentium M çekirdeğinin 1/3 maliyeti ile 1/4 fiyatlarına kolayca satabileceğini sanmak yanlış olmaz. Hatta düşük hızlarda Celeron M'den çok daha ucuza satacağı kesin.

Via'nın belirttiği değerlere göre en çok satacağı işlemci hızı tahminen 1.5 Ghz ve bu işlemci sadece 12 Watt kulanmakta. Aksine Sonoma platformunda enerji kullanımları 27 Watt olabilmekte idi. Ayrıca tamamen bir mobil işlemci olarak tasarlandığından kullanılmadığı durumlarda kendini sadece 0.1 Watt harcayacak konuma hemen alabiliyor. Ancak tüm bunlara rağmen aynı saat hızında Pentium M'e göre çok daha az performans vereceği kesin. Diğer yandan Via, Intel'in bu düşük enerji tüketimli mobil işlemcilerini diğer sektörlerde kullanmama hatasına düşmek istemiyor. Bu da kolay ucuz, çok performans gerektirmeyen ama mutlak sessiz çalışması beklenen PC sektöründe büyük başarı elde edeceği anlamına geliyor. Bu arada eğer işlemci kullanımı 1 Ghz'e yetiyor ise bu hızda çalıştığında sadece 3 Watt enerji harcıyor.

Tahmini kullanım alanları ;

  • Dijital Ev
    • Kişisel Video Kaydedicleri (PVR) ve dijital ev konseptine uyan sistemler
    • Mini PC'ler
    • Ev sunucusu için PC'ler
  • Dijital Ofis
    • Yeşil istemciler
    • Mini PC'ler
    • Sessiz masa üstü bilgisayarlar
    • Yüksek yoğunluklu sunucular

Via C7 Mobil işlemcisi en düşük enerjiye yöneliyor

Daha önceden EDEN platformu ile ulaştığı başarıyı düşünürsek Via'nın bu yeni hızlarda aynı alanlarda büyük başarılar yakalamaması içten değil. Ayrıca takdir edilmesi gereken başka teknolojileri ise  Via PadLock altında olan  SHA-1 ve SHA256 kodlamalarını anında ve işlemciden bağımsız müthiş yüksek hızda yapabilmesi. Bunun dışında dünyanın en gelişmiş rastgele sayı üretimi teknolojisine sahip. Şifreleme teknolojilerinden belkide en çok kullanılanlardan birisi olan AES tiplerinin çoğunuda desteklemekte. Bunları kullanan yazılımlar ile her türlü bilginizin müthiş güvenlik altında olduğundan emin olabilirsiniz.

Diğer yandan kullandığı çipset kendi geliştirdiği Media Play çipsetlerinden olacak. Bu çipsetler genelde Mpeg-2 hızlandırmasına yardımcı olan teknolojilere sahip. İşlemci ile çipset arasındaki hız 800 Mhz hızında Via V4 bus adlı veri yolunu kullanacak. Tahminen bu çipsette günümüzün tüm iyi teknolojilerinden mümkün oldukça faydalanacak bunun dışında bir çipset için fazla bilgi yok. Fiyatlarda iletilmemmiş bilgiler arasında. Çıkış hızları ise en yüksek hız 2.0 Ghz yerine 1.5 Ghz ve 1.8 Ghz olması planlanıyor. Büyük ihtimalle daha IBM'de işlemciler üretim aşamasında (90 nm ve SOI teknolojisi ile üretiliyorlar) ve dolayısıyla piyasaya sürülmeleri bir kaç ay alabilir. İşlemcinin 128 Kb L1 ön belleğe, SSE3 komutlarına ve 16 basamaklı veri işleme hattına sahip. Nihayetinde çok ucuz notebookların vazgeçilmez işlemcisi olacağı kesin.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim