Anlık Bildirim

BTK’dan Wikipedia’ya yanıt: "İlgili içerikler kaldırılmadı"

Wikipedia'nın "Makaleler değişti, erişim yasağı neden devam ediyor?" açıklamasına BTK'dan yanıt geldi ve ilgili içeriklerin değiştirilmediği ve bu nedenle yasağın devam ettiği duyuruldu.

BTK’dan Wikipedia’ya yanıt: 'İlgili içerikler kaldırılmadı' Tam Boyutta Gör

Wikipedia’ya getirilen yasakla ilgili açıklamalarda bulunan Wikimedia Vakfı Başkanı Katherine Maher, Türkiye ile ilgili ithamların kaldırıldığı ancak henüz erişim yasağının kaldırılmadığını açıklamıştı. BTK’dan söz konusu açıklamaya yanıt geldi.

BTK, yayınladığı açıklamada Wikipedia’dan kaldırılması istenen içeriklerin iletildiği ve günlük olarak bu içeriklerin kontrol edildiğini ancak wikipedia’nın henüz kaldırılmadığını ifade etti. Açıklamanın devamında ilgili içeriklerin kaldırılması durumunda yasağın kaldırılması için yetkili mercilerce gerekli adımın atılabileceği vurgulandı.

"Suriye İç Savaşı’na Yabancı Müdahalesi", "Devlet Destekli Terörizm" gibi makalelerin İngilizce versiyonlarında Türkiye, teröre destek veren ülkeler arasında gösterilmişti. BTK'nın açıklamasına göre BTK bu ithamların kaldırılmasını istemiş, kaldırılmayınca da yetkili merciler tarafından erişim engeli getirilmişti.

BTK’nın açıklaması şu şekilde:

"17.01.2018 günü basın organlarında, Wikipedia yetkililerinin “erişim yasağına yol açan makaleler değiştirilmesine rağmen erişim yasağının devam ettiği” şeklinde açıklama yaptıklarına dair haberler yer almıştır. Yapılan açıklamalarda Wikipedia’nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı oluşturma amaçlı bilgiler paylaştığı görülmektedir.

Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan içerikler ile ilgili, yetkili mercilerin talebi üzerine 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesine göre erişimin engelleme tedbiri uygulanmış ve bu tedbir Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile onaylanmıştır. Erişim engelleme tedbiri uygulanmadan önce Wikipedia, Türkiye’nin terör örgütlerine destek verdiği şeklindeki iftiralara yer veren makalelerde yer alan içerikleri kaldırması konusunda yasaya ve uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde uyar-kaldır yöntemi uygulanarak resmi iletişim kanalları üzerinden uyarılmış, ancak bu konuda bir cevap alınamaması nedeniyle erişim engelleme tedbiri uygulanmak zorunda kalınmıştır.

Erişim engelleme kararı sonrası Wikipedia yetkilileri ile yapılan müteaddit toplantılarda Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık bir şekilde aykırılık teşkil eden içerikler kendilerine defalarca bildirilmiştir. Wikipedia’ya bildirilen yasadışı içerikler iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir.

Süreç kurumumuzca titizlikle takip edilmekte olup erişim engelleme kararının kaldırılması ile ilgili takdir bağımsız adli mercilerdedir. Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5728 kez okundu.
36 kişi, toplam 41 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
btk, erişim engeli ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim