Anlık Bildirim

Google’ın açık kaynak JPEG kodlayıcısı boyutu yüzde 35 düşürüyor

Yavaş veya kotalı bağlantıların en büyük düşmanlarından olan yüksek boyutlu resimler açık kaynak Guetzli teknolojisi ile kaliteden ödün vermeden yüzde 35 daha az yer kaplayacak.

İnternetin var olduğu günden bu yana resim boyutları hep kullanıcıları sıkıntıya sokmuştur. İlk zamanlarda bir kaç KB boyutunda olan resimler artık MB boyutlarında. Özellikle yavaş veya kotalı bağlantılar için resimlerle dolu bir site acı verici olabiliyor. Geliştiriciler bu konuya çözüm arıyor.

Nicelik katmanında çalışıyor

Genelde bu konuda elde edilen çözümler sıkıştırma algoritmalarına müdahale ile sınırlı. Son olarak Google’ın açık kaynak haline getirdiği JPEG görüntü sıkıştırma algoritması Guetzli, kaliteyi kaybetmeden boyuttan yüzde 35 kazandığı iddiasıyla sahneye çıktı.

Guetzli, niceliğe odaklanıyor. Yani resimdeki detayları azaltırken görüntü kaynağında herhangi bir kayıp yaşamıyor. Çözüm renk algısını tahmin ediyor ve diğer algoritmalara göre daha iyi bir görsel maskeleme yapıyor. Böylece ortaya kayıpsız üstelik yüzde 35 oranında küçülmüş bir dosya çıkıyor.

Bu yeni çözümün en büyük dezavantajı sıkıştırma yaparken rakiplere göre çok daha uzun bir süre alması. Google daha iyi görüntü kalitesi için bu fedakarlığın yapılabileceğini düşünüyor. Guetzli geliştirme aşamasında olduğu için gelecekte daha hızlı bir şekilde sıkıştırma yapabilecek.

Guetzli hali hazırda Github üzerinden kullanıma sunulmuş durumda. Hem web üzerinde hem de mobil uygulama içerisinde Guetzli algoritmaları kullanılabilecek. İlk örneklerin yıl içerisinde kullanıma sunulması bekleniyor. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4002 kez okundu.
9 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
google, google guetzli ve Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim