Anlık Bildirim

Wikipedia’dan isyan: “Makaleler değişti, erişim yasağı neden devam ediyor?

Wikimedia Vakfı Başkanı Katherine Maher, Türkiye’de yaşanan Wikipedia erişim yasağına ilişkin ilginç açıklamalar yaptı. Maher, söz konusu makalelerin değiştiği iddiasında.

Wikipedia’dan isyan: “Makaleler değişti, erişim yasağı neden devam ediyor? Tam Boyutta Gör

Wikipedia, bir yıla yakın bir süredir “Foreign involvement in the Syrian Civil War” (Suriye İç Savaşı’na Yabancı Müdahalesi), “State-sponsored terrorism” (Devlet Destekli Terörizm) gibi maddelerde yer alan, Türkiye’yi teröre destek veren ülkeler arasında gösteren ithamlar nedeni ile engellenmişti.


Bu konuda ilgili maddelerin temizlenmeden kesinlikle Wikipedia’nın açılmayacağını belirten ülkemizdeki makamlar, Wikipedia’nın bir kaç görüşme talebine karşın kararın değişmeyeceğini iletmişti. Bu noktada görüşlerini bildiren Katherine Maher, HaberTürk’ten Burak Güleç’e bazı özel açıklamalarda bulunmuş.


Maher’in söylemleri “Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir. Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz.” şeklinde. Ayrıca talebin kaldırılması konusunda da iletişim başvurusunun kendilerine yapılmadığını belirten yönetici, Gönüllüler Destek Hattı’na yapılan bildirim nedeni ile uyarı daha kendilerine ulaşamadan sitelerin engellendiğini iddia ediyor.


Maher’in diğer ifadeleri şöyle: “Bildirimde, İngilizce Wikipedia’da yayımlanan iki makalenin kaldırılması istendi fakat kaldırma talebi için herhangi bir neden gösterilmedi. Normalde böyle durumlarda editör topluluğumuzu bilgilendiririz. İçeriği, sadece uzun süredir sitemizde yazarlık yapan ve yazılarında güvenilirliğini ispatlamış kıdemli yazarlarımızdan oluşan editör topluluğu değiştirebilir. Makaledeki bilgi doğrulanabilir ve güvenilir kaynaklardan alınmış mı? Makale objektif bir dille mi yazılmış ve gereken kaynaklara atıf yapılmış mı? Bu hususlara bakılır. Biz, sitedeki bir bilgiyi, sırf beğenilmediği veya bir hususta olumsuz görüşler içerdiği için kaldırmayız. Çünkü sansüre karşıyız.”


Wikimedia Başkanı’nın açıklamaları olaya farklı bir boyut kazandırmış olsa da halen bazı bölümlerde Türkiye’nin bazı terörist grupları desteklediğine ilişkin ifadelerin yer aldığı görülüyor. Bakalım BTK cephesinden konuya nasıl bir açıklama gelecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6504 kez okundu.
34 kişi, toplam 35 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Wikipedia, Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim