Anlık Bildirim

Yakında hayatımıza girecek 3G hakkında Nedir? Nasıldır?


3G Motorola a925



Yakında hayatımıza girecek 3G hakkında Nedir? Nasıldır?

O2 Data Card 3G/GPRS




3G Nec e228

Cep telefonları tanıtıldıkları ve satışa sürüldükleri ilk andan bu yana hem hızlı bir gelişim izlemiş hem de tüketiciler tarafından ilgi ile takip edilmişlerdir. İlk başlarda cep telefonlarından sesli görüşme yapmak kullanıcıları tatmin etse de, ilerleyen teknoloji ve artan ihtiyaçlar bu cihazlardan sadece sesli görüşme yapmak yerine aynı zamanda data gönderimini de yapmayı mecbur kıldı.

Cep telefonlarında ilk kullanılan 1G teknolojisi analog sinyaller üzerinden işliyor sadece ses aktarımına yeterli oluyordu. Ses aktarımı da yetersiz ve kalitesizdi. Ayrıca sinyal analog yoldan gönderildiği için güvenlik yoktu, görüşmelerin dinlenmesi oldukça kolaydı. Bu nedenler belli yerler dışında bu teknolojinin kullanılmamasına neden oldu ve yerini 2G ye bıraktı.

2G dünya genelinde kullanılan ve dijital ses kodlaması esasına dayalı bir sistemdir. 2G de güvenlik dijital şifreleme sayesinde oldukça fazladır ve çok yavaş olsa da analog yollardan (9600 Kbps) data aktarımı gerçekleştirilebilmektedir. Böylece kullanıcılar telefonlar için geliştirilen WAP teknolojisi sayesinde basit arayüzlü sayfalar kullanarak internet üzerinden elektronik posta okuma, hava durumu, günlük olaylar hakkında bilgi alma gibi işlemleri yapabiliyorlar.

Data aktarım hızı yalnız cep telefonu üzerinden yapılan işlemlerde değil, günümüzde oldukça yaygınlaşan taşınabilir bilgisayarlarda da ayrı bir öneme sahiptir. Gelişmiş işlemcileri ve işletim sistemleri sayesinde taşınabilir bilgisayarlardan internete bağlanıldığında yapılabilecekler oldukça fazladır. 2G burada yetersiz kalmaktadır.

2G nin yetersiz kaldığını gören üreticiler 2G nin modifiye edilmiş ve biraz geliştirilmiş versiyonu olan 2.5G de hız sorununa bir nebze çözüm bulmuşlardır. Packet-switced connection (GPRS) ve geliştirilmiş data aktarım teknolojileri (HSCSD ve EDGE) sayesinde taşınabilir bilgisayarlardan ya da cep telefonlarından erişilebilecek içerik arttırılmıştır. GPRS ile ortalama 36.600 Kbps hız sunulabilirken, HSCSD ve EDGE de bu hız 177.600 Kbps ye kadar çıkabilmektedir.

Bu hızlar Opera ve NetFront gibi gelişmiş web tarayıcıları içeren telefonlarla HTML tabanlı web sitelerinde gezmeyi mümkün kılarken, taşınabilir bilgisayarlar ve cep bilgisayarları için de internetteki içeriğe ulaşmayı kolaylaştırmıştır. Fakat bu teknoloji günümüzde gittikçe ilgiyi üzerine toplayan gerçek zamanlı görüntü aktarımı veya müzik dinleme gibi konularda yetersiz kalmaktadır. Mobil cihazlardan çoklu ortam içeriğine ulaşmak veya görüntülü iletişim kurma ihtiyaçlarının hepsine günümüzde 3G teknolojisi cevap verebilecek düzeydedir.

3G'nin bir diğer adı UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) dir. Genel olarak bu teknolojide amaç notebook, PDA ve cep telefonu gibi taşınabilir cihazlardan dünyanın neresinde olunursa olunsun kullanıcıyı geniş bant internete bağlamaktır. PDA ve Notebook lar için UMTS ağlara bağlantı sağlayan ara modemler piyasaya sürülmüş durumdalar.

3G teknolojisi ilk olarak 2001 yılında Japonya'da denenmeye başlamış 2002 sonlarına doğru Avrupalı cep telefonu operatörleri tarafından da çeşitli bölgelerde denemeleri yapılmıştır. Avrupalı kullanıcılar bu teknolojiye 2003 ün sonlarına doğru kavuşmuşlardır. Teoride 3G ile data aktarım hızları 2Mbps seviyelerine kadar çıkabilmektedir ve bu hız sayesinde görüntü aktarımı, ses aktarımı gibi yüksek bant genişliği gerektiren multimedia içeriğin önü açılmıştır. Şu an İngiltere'de telefon servis sağlayıcıları tarafından verilen 3G servisinde, taşınabilir bilgisayarınıza takacağınız pcmci 3G UMTS uyumlu bir modem ile seyahat halinde 386 Kbps gibi oldukça tatmin edici hızlara ulaşmak mümkün.

UMTS (3G) destekli telefonlar neredeyse PDA ları aratmamaktadırlar. Çoklu ortam içerği sunabilmek ve görüntülü konuşmalar gerçekleştirebilmek için 3G model telefonlarda geniş ekranlar, tam HTML destekli web tarayıcıları, görüntü ve ses dosyalarını oynatabilme özellikleri standart olarak gelmektedir.

SonyEricsson V800, Motorola A1000, LG u8120, NEC e616V gibi 3G telefonlar piyasada tüketiciye sunulmuş durumda. Avrupada Vodafone, Amerikada T-Mobile ın öncülük ettiği bu teknoloji çok yakında ülkemizde de kullanıcılarla buluşacaktır. 3G-UMTS in bütün dünya genelinde yaygınlaşma süresi 2001 yılında Japonya'da ilk denemeler başladığında, 2002 yılının sonlarına doğru tahmin ediliyordu. Fakat Japonya dışında kullanıma başlanması, yüksek lisans maliyetleri ve telefon operatörlerinin çekingen davranışları yüzünden 2004 yılının başlarına kadar gerçekleşmemiştir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim