Anlık Bildirim

HP yazıcılarda üçüncü taraf kartuşlara yine yasak

HP OfficeJet ve OfficeJet Pro serilerinden bir yazıcıya sahipseniz üçüncü taraf kartuş için arıza bildirimi almaya başlayabilirsiniz. Firma yeni bir güncelleme ile güvenlik yongasını devreye soktu.

Yazıcı dünyasında genelde karşılaştığımız senaryo ucuz yazıcılar ve pahalı kartuşlar eşleşmesi oluyor. Firmalar yazıcıdan ziyade kartuşlardan para kazanma eğiliminde. Bu nedenle kullanıcı tarafında yeniden dolum veya üçüncü parti kartuş gibi alternatif çözümler revaçta. Bu da elbette üreticilerin pek hoşuna gitmiyor.

İkinci hamle

Geçen yıl HP, inkjet yazıcılarında üçüncü taraf kartuşların kullanımını engelleyen bir güncelleme yayınlamıştı. Bununla birlikte kullanıcılardan yoğun eleştiri gelince DRM iptal edilmiş ve yeniden kullanıma açılmıştı. Bugün aynı engelleme yeniden gündeme geldi.

HP’nin inkjet yazıcılara verdiği son güncelleme ile Dynamic Security adında yeni bir özellik getirmiş durumda. Özellik üçüncü taraf veya yeniden dolum bir kartuş takıldığında arızalı hatası veriyor ve kartuşun orijinali ile değiştirilmesini istiyor.

Dynamic Security temelinde kartuşlara entegre edilmiş bir güvenlik devresi yatıyor. Sistem bu güvenlik devresini algılayamazsa bu kez arızalı hatası veriyor ve kartuşu kabul etmiyor. Devre sadece ilk kez alınan orijinal kartuşlarda bulunuyor. Üçüncü taraf kartuşlarda bu devre yok. Yeniden doldurulan kartuşlarda da yonga devre dışı kalıyor. 

Alman perakendeci 123inkt bu nedenle yüzlerce kullanıcı şikayeti geldiğini ifade ediyor. Dynamic Security nedeniyle OfficeJet ve OfficeJet Pro serilerinden toplamda 34 yazıcı modelinin üçüncü taraf kartuşları kabul etmemesi söz konusu.

Uzmanlar HP’nin son güncellemesinin kurulmamasını istiyor. Bununla birlikte özellikle Avrupa Birliği’nde bu tür davranışlar haksız rekabet oluşturduğu için HP bir alternatif bırakmış durumda. Resmi sitesinde yazıcı modelleri için güvenlik devrelerini kapatan bir yazılım eklemiş durumda.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim