Anlık Bildirim

Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü

Ekstrem soğutma denince akla gelen ilk markalardan biri kuşkusuz Zalman. Meraklı kullanıcıların da hatırlayacağı gibi Reserator isimli kule şeklinde ısı dağıtıcıya sahip fansız su soğutma sistemi ile büyük sükse yapmıştı. Performans olarak çok üst düzey bir soğutma sunmasa da ve aynı zamanda boyutu nedeni ile kasa dışında kullanılma zorunluluğuna rağmen, tamamen fansız ve sessiz olması dolayısı ile oldukça ilginç bir üründü. Zalman Reserator' ü elden geçirmiş ve yeni versiyonu Reserator 2 ile karışımızda.

Tamamen aliminyumdan imal edilen kalorifer peteği şeklindeki 44cm uzunluğunda, 37cm yükseliğinde ve 7.5cm genişliğindekiradyatör, ilk versiyondakine nazaran oldukça derli toplu duruyor. Sistem pompası bu radyatörün içine gizlenmiş. 12V molex tipi kablo ile direk güç kaynağından elektirik alan popma sistem açıldığı anda otomatik olarak çalışmaya başlıyor. Paketten çıkan diğer bileşenler, CPU ve GPU bloğu, 5 metre uzunluğunda 3/8" PVC hortum, korosyon öneleyici özelliği olan mavi renkli sıvı, elektirik kabloları, kasa dışına geçiş için pci kapağı ve kullanım klavuzu. Ayrıca bunlara ek olarak opsiyonel olarak satın alınabilen kuzey köprüsü bloğu ve ekran kartı bellek soğutucusu da Zalman tarafından üretiliyor.

Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü
Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü

Sistemin öncelikli amacı işlemci soğutması olduğundan dolayı CPU bloğu üzerine hayli çalışılmış gibi duruyor. Artık performansı kanıtlanmış bir dizayn olan pinlerle yüzey alanı arttırma yöntemi tercih edilen blokta su kanalı bulunmuyor. Çok ince metal plaka ve pleksi cam kullanılarak imal edilen bloğun işçilik kalitesi kendini belli ediyor. Ayrıca taban yüzeyi de Zalman' dan beklendiği gibi çok iyi düzleştirilmiş. Intel 478, LGA ve AMD Soket 939-940 işlemcilerde kullanılabilen blok için şimdilik AM2 işlemciler ile kullanılmak için gerekli aparatlar gelmiyor. Sonradan çıkan versiyonlarına muhtemelen bu aparatlar eklenecektir.

Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü
Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü

İkincil görev olan GPU soğutma işlemi, tamamen aliminyumdan imal edilen bloğa emanet edilmiş. Ti4200 dahil güncel ve eski bütün ekran kartlarına destek veren bloğa bağlanan hortumların bakış açıları sabit değil, yani istediğiniz yöne çevirerek daha kolay montaja yardımcı olması sağlanabiliyor.

Zalman Reserator 2 - Fansız sıfır sesli soğutma çözümü

Kasa içi montajı bitirdikten sonra tek yapacağınız şey Reserator' ün petek radyatörünü nereye koyacağınıza karar vermek. Ön panelinde isteğe göre söndürülebilen mavi led ışık bulunduran radyatorde aynı zamanda akım indikatörü ve akım hızı belirli bir noktanın altına düştüğü zaman uyarı veren bir alarm sistemi de bulunuyor.


İşlemci soğutmasında stok soğutucu ile Reserator arasında fazla fark olduğu söylenemez ama asıl amacı sessizlik olan bir sistem için oldukça iyi değerler


Ekran kartı soğutmasındaki fark göz kamaştırıcı

Vr-Zone' un Core 2 Duo E6700 kullanarak 28 derece oda sıcaklığında yaptığı incelemede, stok soğutucu bekleme durumunda işlemciyi 35 derecede tutarken Reserator2 30 derecede tutabilmiş. Yük altında ise hava soğutma 54 dereceye çıkarken Reserator2 46 derece ile oldukça başarılı bir performans ortaya koymuş. Ekran kartı olarak ATi X1900GT seçilen testte, Ati' nin stok soğutucusu bekleme altında 68, yük altında 86 derece değerlerini verirken, Reserator2' nin GPU bloğu bekleme durumunda 44 ve yük altında 51 derece sağlayarak neredeyse mükemmel denilecek sonuçlara imza atmış.

Reserator2 ile asıl amacı tamamen sessiz bir soğutma sağlamak olan Zalman, sessizliğin yanında oldukça iyi soğutma performansı sağlayarak çok iyi bir iş çıkartmış. Reserator2 belki en iyi soğutmayı sunmuyor fakat sıfır ses ile zaten kendi kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Ürünün fiyatı ve Türkiye' ye gelip gelmeyeceği henüz belli değil, bekleyip göreceğiz.

Güncelleme (13.11.2006): Ürün nihayet Evren Dış Ticaret tarafından Türkiye'de satışta fiyatı 365$+kdv belirlenmiş burdan bulabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim