Anlık Bildirim

Rusya’nın Star Wars filmlerinden çıkma Don-2N radar sistemi havadan görüntülendi

Rusya’nın yaklaşık 22 yıldır faaliyette olan erken uyarı anti balistik füze radar sistemi Don-2N, ilk kez Drone ile havadan görüntülendi. İlginç radar sisteminin öyküsü haberimizde.

Moskova’nın balistik füzelere karşı korunması için faaliyet gösteren Don-2N adlı erken uyarı radar sistemi ilk kez Drone ile havadan görüntülendi. Rusya’nın ihtiyar kurdu adeta Star Wars filmlerinden fırlamış izlenimi veriyor.

Don-2N tarihi

Radar sisteminin tarihi 1972 yılında ABD ve SSCB arasında imzalanan bir anlaşmaya kadar gidiyor. Anti Balistik Füze Anlaşması, iki tarafın da füze kullanımına kısıtlama getirmek için imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre taraflar sadece tek bir anti balistik füze merkezi kuracak ve füze sayısını da 100 ile sınırlayacaktı. ABD o dönem Kuzey Dakota eyaletini tercih etti. Rusya ise Moskova yakınlarında Pushkino bölgesinde karar kıldı.

Havadan gelecek saldırılara karşı başkenti korumayı amaçlayan sistem A-135 Kompleksi adını taşıyor. 53T6 füzeleri ile desteklenen kompleksin kontrol merkezi ise Don-2N radar sistemi oldu. 1978 yılında inşaatı başlayan radar binası 1996 yılında faaliyete geçti.

33 metre yüksekliğinde 4 kenarlı bir piramit şeklinde olan radar binası, 4 köşesinde 18 metre çapında ultra yüksek frekanslı radar sistemi barındırıyor. 360 derece görüş açısı olan radarlar 3700 kilometreye kadar balistik füzeleri algılayabiliyor. Sistemin merkezinde ise Rus Elbrus-2 süper bilgisayarı var.

Sistem 5 santimetreden büyük çapa sahip olan her nesneyi algılayabiliyor. Sonrasında anlık olarak nesnelerin tehdit olup olmadığına yani yok edilip edilmeyeceğine karar veriyor. Radar üssünün görüntülerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.




 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim