Anlık Bildirim

Nişasta bazlı şekerin yerini alacak doğal şeker otu: Stevia

Yiyecek-içeceklerde bulunan ve sağlığımızı olumsuz etkileyen nişasta bazlı şekerin (NBŞ) yerini "en sağlıklı şeker" olarak nitelendiren Stevia şeker otu alacak. Stevia nedir?

stevia nedir Tam Boyutta Gör

Pek çok yiyecek ve içecekte tatlandırıcı olarak kullanılan nişasta bazlı şekerin üretim kotasının düşürülme tasarısı meclise sunuldu. Akademik açıdan zararları kanıtlanan nişasta bazlı şekerin kullanılması pek çok ülkede yasak. Nişasta bazlı şekerin zararlarından dolayı üreticiler tatlandırıcı olarak "stevia" şeker otunu tercih etmeye başladı. Stevia şeker otu, pek çok akademisyen tarafından en sağlıklı tatlandırıcı olarak gösteriliyor.

Stevia nedir?

Paraguay menşeili şeker oto bitkisi Stevia, yiyecek ve içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Tatlandırıcı özelliğinin yanında bazı hastalıklara faydası olduğu için bakım ürünlerinde de tercih ediliyor.

 

Stevia bitkisi Türkiye iklimine uygun bir bitki. Ülkenin çeşitli bölgelerinde Stevia yetiştiriciliği yapan çiftçiler var. Çaykur, “Rize şekeri” adıyla stevia üretimi yapıyor. Bitki yaprakları Çin’den tedarik ediliyor. Senede 2 hasat veriyor. Akdeniz, Marmara ve Ege bölgesinde daha verimli yetişiyor. Bitki, ekildikten sonra 7 sene boyunca hasat veriyor.

Stevia sağlıklı mı?

Stevia şeker otu doğal bir tatlandırıcıdır. Stevia’nın –en azından şuan için- bilinen bir yan etkisi ve zararı bulunmuyor. Beyaz şeker ve nişasta bazlı şekeri gibi ciddi sağlık problemlerine yol açmıyor.

stevia nedir
 

Stevia’nın faydaları

Stevia, tatlandırıcı özelliğinin yanında şifa için de kullanılan bir bitkidir. Akademik araştırmalara göre tansiyonu düşürüyor, kan şekerini dengeliyor ve hazımsızlığı gideriyor. Sağlıklı şeker olduğu için diyabet hastaları tarafından tercih ediliyor.

Stevia’nın önce nişasta bazlı şekerin sonra da şeker pancarının yerini alacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de üretici sayısının arttırılması için çalışmalar sürüyor.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5197 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
stevia, nişasta bazlı şeker ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim