Anlık Bildirim

Bilim insanları “Covid parmağı” konusunda uyarılarda bulundu

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19’un bir etkisi daha gözlemlendi. Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Covid-19 hastalarının el ve ayak parmaklarında kızarıklık ve şişkinlik meydana gelebiliyor.

British Journal of Dermatology’de bugün yayınlanan kapsamlı bir araştırma, Covid-19’un el ve ayak parmaklarına olan etkisini ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada, bazı Covid-19 hastalarının şikâyetçi olduğu el ve ayak parmaklarındaki kızarıklık ve şişkinlikler incelendi.

Covid-19 Tam Boyutta Gör

Araştırma sonucunda Covid-19’a yakalanan insanların birçoğunda “Covid parmağı” ismi verilen semptomların görülmeye başlandığı ortaya çıkarıldı. Çalışmada incelenen 50 insanın ayak parmaklarında kızarıklıklar ve şişkinlikler görüldü.

Bilim insanlarına göre bu durum, vücudun virüse karşı saldırıya geçmesi sebebiyle oluşuyor. Bu bağışıklık tepkisinin yanı sıra da kan damarlarını kaplayan endotel hücrelerinin “Covid parmağı” sendromuna yol açabildiği belirtildi.

Covid parmağı Tam Boyutta Gör

Genç hastalarda daha çok görülüyor

Ayrıca uzmanlar, bu durumun genç yaştaki Covid-19 hastalarında daha sık görüldüğünün de altını çizdi. BBC’ye konuşan 13 yaşındaki Sofia bununla ilgili, “Bu yılın başlarında koronavirüs hastalığına yakalandıktan sonra ayağım şişti. Yürüyemiyordum, hatta ayakkabı bile giyemiyordum. Uzun mesafeleri yürümem gerektiğinde tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalıyordum” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar bu durumun bazı hastalarda aylar boyunca sürebildiğini; ancak bazı hastalarda kısa sürede geçebildiğini belirtti. Ayrıca araştırmada, aşı olanlarda “Covid parmağı” semptomlarının çok daha az görüldüğü de vurgulandı.  

Araştırmanın yazarlarından Charles Cassius şu ifadeleri kullandı: “Bu kızarıklık ve şişkinliklerin epidemiyolojisini ve klinik özelliklerini kapsamlı bir şekilde incelemeye çalıştık. Ancak bu konu hakkında hâlâ çok az şey biliniyor ve daha fazla araştırma yapmak gerekiyor.”

Kaynakça https://www.bbc.com/news/health-58801462 https://scitechdaily.com/researchers-uncover-underlying-mechanisms-behind-covid-toes/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9763 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
aşı, pandemi ve
2 etiket daha Popüler Bilim Covid-19
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim