Anlık Bildirim

Çin'in F-35'e rakip yeni nesil savaş uçağı görücüye çıktı

Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı FC-31, Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda sergilendi. F-35 rakip olacak olan uçağın geliştirme çalışmaları devam ediyor.
Çin'in F-35'e rakip yeni nesil savaş uçağı görücüye çıktı
Çin'in yeni geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı FC-31, Suudi Arabistan'da düzenlenen Dünya Savunma Fuarı'nda (WDS) sergilendi.

Çin Havacılık Sanayi Şirketine (Avic) bağlı Shenyang Hava Aracı Şirketince geliştirilen uçak, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen F-35 savaş jetlerinin muadili olarak tasarlandı. Fuarda, potansiyel alıcılara tanıtılan geliştirme aşamasındaki savaş jetinin, yüksek hız ve manevra kabiliyetinin yanı sıra hayalet uçak özelliğine sahip olması planlanıyor.

F-35'ler 1,6 Mach (1960 km/h) azami hıza sahipken; FC-31'in 1,8 Mach (2205 km/h) kazami hıza sahip olması hedefleniyor. Öte yandan 1240 kilometre muharebe menziline sahip F-35'lere kıyasla, FC-31'in 1207 kilometre ile biraz daha düşük menzile sahip olacağı öngörülüyor.

"Shenyang J-31" adıyla da anılan uçak, tasarım olarak F-35'e benzerliğiyle dikkat çekiyor. Uçak henüz Çin ordusunun envanterine girmese de hizmete alınması için yoğun olarak çalışılıyor.

Orta Doğu'da potansiyel alıcılar

Uzmanlar, yeni nesil uçağın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları ve Kızıldeniz'deki gerilimler nedeniyle bölgesel istikrarsızlığın arttığı bir dönemde, Orta Doğu alıcıların ilgisini çekebileceği değerlendirmesini yapıyor.

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Zaheer Ahmad Baber, geçen ay yaptığı açıklamada, Pakistan'ın Hava Kuvvetlerini modernleştirme çalışmaları kapsamında Çin'den FC-31 savaş uçaklarını almayı planladığını bildirmişti.

ABD Başkan Joe Biden, önceki Başkan Donald Trump döneminde Birleşik Arap Emirlikleri ile F-35 satışı konusunda varılan anlaşmadan vazgeçmişti. Washington'ın kararında, ülkenin Çin ile yakın ilişkileri nedeniyle savaş uçağının teknolojik sırlarının Pekin'in eline geçmesinden duyduğu endişenin etkili olduğu iddia edilmişti.

ABD'nin F-35 satışı konusundaki sınırlamaları Çin'in yeni savaş uçağını cazip bir seçenek haline getirebilir. Ancak bunu için uçağın hizmete alınıp kendini kanıtlaması gerekiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
41169 kez okundu.
12 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
savaş uçağı, beşinci nesil savaş uçağı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim