Anlık Bildirim

ABD'de Pfizer ve Moderna koronavirüs aşılarının yan etkileri tartışılıyor

ABD'de uzmanlar koronavirüs aşılarının yan etkileri konusunda halka uyarılarda bulunuyor. Ancak yazının başında belirtmeliyim ki birkaç günlük küçük etkiler dışında ciddi bir yan etki gözlemlenmedi.

ABD'de Pfizer ve Moderna koronavirüs aşılarının yan etkileri tartışılıyor Tam Boyutta Gör

Koronavirüse yönelik geliştirilen aşı çalışmalarında olumlu haberler gelmeye devam ediyor. Aralık ya da Ocak ayında kapsamlı bir aşılamanın başlayacağı düşünülüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye, Aralık ayında Çinli Sinovac şirketinden aşı almak için sözleşme imzaladı. ABD’li Pfizer aşısı için söz alındı.

ABD’de iki önemli aşı adayı sonuca yaklaşmak üzere. Bunlardan birisi Pfizer ve Türk bilim insanları’nın kurduğu Alman BioNTech firması ile birlikte geliştirilen aşı. Diğeri ise Moderna tarafından geliştirilen aşı. İki aşı adayı da henüz ABD'nin Food and Drug Administration (FDA) kurumundan onay almadı. Geçtiğimi günlerde Pfizer acil durum onayı için FDA’e başvurdu, yanıt bekliyor.

Aşıların birkaç günlük yan etkileri var

Pfizer’in aşı denemesine 6 ülkeden 43 bin 500 gönüllü, Moderna’nın aşı denemesine 30 bin gönüllü katıldı. Amerikan tıp uzmanlarının açıklamalarına göre her iki aşıda da yen etkiler mevcut. Bu hafta Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tarafından düzenlenen online konferansta uzmanlar CDC danışmanlarına tavsiyelerde bulundu.

Amerikan Tabipler Birliği'nden (American Medical Association) Dr. Sandra Fryhofer, “Aşı adayları gezmeye değil aşı olmaya gittiklerinin bilsinler. Aşı sonrası kendinizi harika hissetmeyeceksiniz ama ikinci dozu olmanız gerekiyor.” dedi.

Pfizer ve Moderna aşılarının insan sağlığını olumsuz etkileyecek yan etkileri yok. ABD medyası bazı aşı gönüllüleri ile röportaj yaptı. Gönüllüler yan etkilerin beklenilenin üstünde olduğunu söylüyor ancak ciddi bir etki söz konusu değil. Röportajları özetlemek gerekirse Pfizer ve Moderna aşılarını olanlarda baş ağrısı, aşı olunan bölgede yoğu ağrı ve yorgunluk gözlemlendi. Moderna aşısında bu etkilere ek olarak kızarıklık olan kişiler de var.

ABD'de Pfizer ve Moderna koronavirüs aşılarının yan etkileri tartışılıyor Tam Boyutta Gör

Moderna CEO’su Stephane Bancel, “ikinci dozdan sonra biraz ağrı ve kızarıklık var ancak kısa sürede kendiliğinden geçiyor. Bazılarında baş ağrısı da oluyor. İnsanların yüzde 1.4’ünde ateş görülüyor. Bu oran çok çok düşük.” dedi. Ayrıca şu ana kadar görülen tüm yan etkilerin ilaç almadan iyileştiğinin de altını çiziyor.

ABD’de Pfizer ve Moderna aşılarının yan etkileri tartışılıyor. Eğer şu anda gözlemlendiği gibi yan etkiler sadece 3-4 günlük baş ağrısı, yorgunluk vs. gibi etkilerden ibaretse bu yan etkileri pek önemseyen olacağını düşünmüyorum. Hatta yan etkilerin bu kadar az olmasını olumlu bir netice olarak yorumlayabiliriz.

Türkiye 25 milyon aşı için görüşmeleri sürdürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pfizer ürettiği aşının tedarik görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı. Bakan Koca, " Aralık'ta 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz devam ediyor." dedi. Çinli Sinovac şirketinden 50 milyon doz aşı tedarik etmek için sözleşme imzalandı.

Kaynakça https://www.foxnews.com/health/americans-should-be-warned-coronavirus-vaccine-side-effects https://science.sciencemag.org/content/370/6520/1022 https://www.cnbc.com/2020/11/23/covid-vaccine-cdc-should-warn-people-the-side-effects-from-shots-wont-be-walk-in-the-park-.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5430 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
moderna, pfizer ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim