Anlık Bildirim

Endonezya'dan Çin aşısına onay: Yüzde 65 etkili

Endonezya, Çinli üretici Sinovac tarafından üretilen Coronavac ismindeki koronavirüs aşısına acil kullanım onayı verdiğini açıkladı. Son klinik çalışmalarından sonraki etkinlik oranı açıklandı.

Endonezya'dan Çin aşısına onay: Yüzde 65 etkili Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin Çin’den sipariş ettiği koronavirüs aşılarına ilk onay Endonezya'dan geldi. Endonezya, Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı için acil kullanım onayı verdiğini duyurdu. Aşının etkinlik oranı yüzde 65,3 olarak açıklandı.

Endonezya, 14 Ocak’ta aşılamaya başlayacak. Öncelikli olarak sağlık çalışanları aşılanacak. İlk aşı, Devlet Başkanı Joko Widodo’ya yapılacak.

Endonezya’daki son faz çalışmalarının ara sonuçlarında etkinliğinin yüzde 65,3 olduğu açıklanırken Brezilya’daki Faz 3 denemelerinde bu oranın yüzde 78 olduğu açıklanmıştı. Türkiye ise Faz 3 erken sonuçlarında aşının yüzde 91,25 oranında etkili olduğu duyuruldu. Endonezya'nın son çalışmasına baktığımızda Türkiye'deki sonuç ile arada ciddi bir fark var. Dünya Sağlık Örgütü kararına göre etkinlik oranı yüzde 50'nin üzerindeki aşılara onay verilebiliyor.

Endonezya pek çok üretici ile yüksek miktarlarda aşı siparişi için anlaşmaya vardı. 2022’ye kadar 329 milyon doz koronavirüs aşısı temin edilecek. Bunlardan 125 milyonu Sinovac’tan, 50 milyonu Pfizer’den, 50 milyonu AstraZeneca’dan ve 50 milyonu Novavax’tan tedarik edilecek. Ayrıca COVAX küresel aşı programından 54 milyon doz aşı alacak. Ülkede Mart 2022’ye kadar 181,5 milyon kişinin aşılanması hedefleniyor.

Türkiye’de acil kullanım onayı için incelemeler sürüyor

Türkiye’nin Çin’den sipariş ettiği aşıların ilk bölümü yani 3 milyon doz CoronaVac aşısı 30 Aralık’ta ülkemize geldi.Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gelen aşılar arasından rastgele örnekler alarak incelemeler yapıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, inceleme çalışmalarının en erken 14 gün süreceği ve olumsuz bir durum gözlemlenmemesi halinde aşı yapılmaya başlanacağını açıkladı. Bu durumda en erken 14 Ocak’ta aşılamaya başlanabilecek. Aşı bir kişiye iki doz halinde uygulanacak. İlk doz uygulandıktan sonra ikinci doz 28 gün sonra yapılacak. Türkiye, Çin’den 50 milyon doz, Pfizer-BioNTech üretimi aşıdan 4.5 milyon doz sipariş verdi.

Kaynakça https://www.aa.com.tr/tr/dunya/endonezya-sinovacin-gelistirdigi-kovid-19-asisinin-kullanimini-onayladi/2105656 https://www.ntv.com.tr/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9766 kez okundu.
9 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
sinovac, coronavac ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim