Anlık Bildirim

İlaç depolayabilen ve ışık enerjisiyle ilaçların aktivasyonunu sağlayan implant geliştirildi

MIT kurumu araştırmacıları ilaçları istenilen bölgeye ulaştıran ve ışık enerjisi sayesinde ilaçların aktive olmasını sağlayan yöntem geliştirdi. Yeni yöntem laboratuvar testlerinde olumlu sonuç verdi.

İlaç depolayabilen ve ışık enerjisiyle ilaçların aktivasyonunu sağlayan implant geliştirildi

Oral ve intravenöz yollar da dahil olmak üzere ilaç kullanımlarının organizma üzerinde çeşitli yan etkileri olabiliyor. Şimdi ise MIT kurumu araştırmacıları ilaçları istenilen bölgeye ulaştıran ve ışık enerjisi sayesinde ilaçların aktive olmasını sağlayan yöntem geliştirdi.

‘’Photoswitchable’’ olarak adlandırılan ve ilaç enerjisi ile aktive olan ilaçlar; kanda veya gastrointestinal yollarda normalde inaktive halde bulunuyor ve istenilen bölgede ışık enerjisi ile aktive edilebiliyor. Böylece organizma üzerinde gözlenen yan etkiler görece olarak azalmış oluyor.

MIT

İlaç depolayabilen ve ışık enerjisiyle ilaçların aktivasyonunu sağlayan implant geliştirildi

Aynı çifte namlulu silahlar gibi boru şeklindeki liflerden üretilen yapıdaki tüp yapılarından birinde ilaç diğerinde ise ışık yayan optik lif bulunuyor.

Oldukça küçük boyutlarda ( mikron ) üretilen implant cerrahi olarak istenilen dokuya implante edilebiliyor. Yapılan laboratuvar testlerinde farelerin beyinlerinde bulunan ventral alana implante edilen cihaz; hem yeşil ışık hem de kapsaisin salınımına neden oldu ve yapılan çalışmalar sonucunda nöronların tetiklendiği belirtiliyor yani diğer bir deyişle yapılan laboratuvar testleri olumlu sonuç verdi.

Yeni araştırma ACS Chemical Neuroscience adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://news.mit.edu/2020/controlling-drug-activity-light-1217 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33108719/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim