Anlık Bildirim

Küresel yiyecek üretimi kaynaklı emisyonlar, Paris İklim Anlaşması hedeflerini ulaşılmaz kılıyor

Beslenme alışkanlıklarımızın küresel ısınmanın en önemli tetikleyicilerinden biri olduğunu belirten araştırma, geç kalmadan tedbir almamız gerektiğini hatırlatıyor.

Küresel yiyecek üretimi kaynaklı emisyonlar, Paris İklim Anlaşması hedeflerini ulaşılmaz kılıyor Tam Boyutta Gör

Paris İklim Anlaşması hedefleri doğrultusunda küresel sıcaklık değerlerindeki artışın 1.5°C veya 2°C arasında tutulabilmesi adına çoğunlukla fosil yakıt tüketimini azaltmak gerekliliği gündemde olmakta. Ancak gündelik hayatımızda daha çok yer alan bir başka husus bu hedefleri ulaşmamızı neredeyse imkânsız kılıyor. İnsanlığın geleceğini tehlikeye atan bu durum ise tarım ve beslenme alışkanlıklarımızla ilgili.

Oxford ve Minnesota Üniversiteleri’nde görev yapan araştırmacılar, yürüttükleri çalışma sonucu üst sınır olan 2°C’lik artışın tek başına küresel yiyecek üretimi yüzünden gerçekleşebileceğini ifade ediyor. Bilim insanlarına göre fosil yakıt kullanımını bugün tamam bıraksak bile söz konusu artış kaçınılmaz olacak.

Araştırmacılar, çalışma kapsamındaki tahminleri; nüfus artışı, beslenme alışkanlıkları ve ileriki dönemde dünyayı beslemek için ihtiyaç duyulacak arazi miktarını göz önünde bulundurarak yaptı.

Küresel yiyecek üretimi kaynaklı emisyonlar, Paris İklim Anlaşması hedeflerini ulaşılmaz kılıyor Tam Boyutta Gör

Bilim insanlarının mevcut durumla ilgili hayata geçirilebilecek ve en az beş farklı yöntemden oluşan bir çözüm önerisi de bulunmakta. Araştırma grubunda yer alan bilim insanlarından David Tilman ise bu konuda yaptığı açıklamada, “Tarım ve hayvancılık kaynaklı iklim değişikliği ile mücadele etmek için yapabileceğimiz en az beş değişiklik bulunuyor. Bunları; verimli tarıma yönelmek, düşük gelirli ülkelerdeki çiftçilere ürün rekoltelerini artırmada yardımcı olmak, daha sağlıklı beslenmek, aşırı tüketimi ve yemek israfını engellemek şeklinde sıralayabiliriz” ifadelerini kullandı.

Yürütülen çalışma, bahsi geçen çözüm önerileri için geniş çaplı bir koordinasyon ağının kurulması gerektiğini hatırlatıyor. Gıda sektörü devlerinden ilgili hükümetlere kadar oldukça geniş bir yelpazede iş birliği gerektiren bu yöntemin ise en kısa sürede hayata geçirilmesi gerekiyor. Söz konusu çalışma, atılacak adımlar sayesinde küresel sıcaklık değerlerinin düşürülmesine ilaveten insan sağlığının iyileştirilmesi, su kirliliğinin azaltılması ve hayvan türlerinin yok olmasının önene geçilmesi gibi faydaların sağlanabileceğini de vurguluyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2239 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
küresel ısınma, paris iklim anlaşması ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim