Anlık Bildirim

İrlanda Yüksek Mahkemesi, Subway’in sandviç ekmeklerinin ekmek olmadığına hükmetti

Ünlü hazır yiyecek markası Subway'in ekmeklerinde yüksek miktarda şeker bulunduğu tespit edildi. İrlanda Yüksek Mahkemesi bu yüzden, şirketin ürettiği ekmeklerin "ekmek" sayılamayacağına hükmetti.

İrlanda Yüksek Mahkemesi, Subway’in sandviç ekmeklerinin ekmek olmadığına hükmetti Tam Boyutta Gör

Hazır yiyecek sektöründe kullanılan ürünlerin doğal muadillerine kıyasla çok fazla işlemden geçtiğini, bunların içinde aşırı miktarda kimyasal katkı maddeleri ve şeker gibi bileşenler koyulduğunu bilir ya da duyarız. Uzun yıllar bozulmadan kalabilen hamburger köfteleri veya küflenmeyen ekmekler gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz bu ürünlere bir yenisi daha eklendi.

İrlanda Yüksek Mahkemesi, içinde çok fazla şeker olduğundan popüler hazır yiyecek markası Subway’in sandviçlerinde kullandığı ekmeğin, ekmek sayılamayacağına hükmetti. Mahkeme söz konusu kararı sandviç ekmeklerinin nasıl vergilendirileceği konusundaki tartışmada aldı.

Subway’i zor durumda bırakacak karar, Bookfinders Ltd. şirketi ile Subway’in İrlanda temsilciliği arasında patlak veren vergi anlaşmazlığı sonucunda alındı. Ortaya çıkan anlaşmazlığı çözüme kavuşturmak isteyen Yüksek Mahkeme, Subway ekmeklerini bilirkişiye inceletti.

Ekmek değil, hamur tatlısı

Yayınlanan raporu değerlendirmeye alan mahkeme, şirketin ekmeklerinde kullandığı şeker miktarı yüzünden bunların ekmek olamayacağını ve bu yüzden söz konusu ürünlerin “temel gıda” kategorisinde yer alamayacağı kararını verdi.

İrlanda Yüksek Mahkemesi, Subway’in sandviç ekmeklerinin ekmek olmadığına hükmetti

Ülke yasalarına göre bir ürünün ekmek olarak değerlendirilebilmesi için hamurunda kullanılan şekerin un ağırlığının yüzde ikisini geçmemesi gerekiyor.  Ancak Subway ekmeklerindeki şeker oranı, bunun tam beş katı yani yüzde on olarak tespit edilmiş. Bu kapsamda Subway’in uzun bir süredir “ekmek arası” değil de “hamur tatlısı arası” sandviç sattığı ifade ediliyor.

Mahkeme kararını değerlendiren Subway ise ekmeklerinin tabi olduğu kategorilendirmeyi reddederek kendini, “Ekmeklerimiz bildiğiniz ekmek. 30 yıldan uzun süredir ekmeklerimizi kendi dükkânlarımızda pişiriyoruz ve müşterilerimiz her gün bu ekmeklerle yapılan lezzetli sandviçler için tekrar tekrar geri geliyor" sözleriyle savundu. Şirket, mahkeme kararı sonrası sandviç ekmekleri için yüzde 13,5 oranında vergi ödeyecek.

Kaynakça https://tr.euronews.com/2020/10/01/mahkeme-karar-subway-in-sandvic-ekmekleri-seker-oranlar-nedeniyle-ekmek-tan-m-na-uymuyor https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/irlanda-yuksek-mahkemesi-subway-sandviclerinde-kullanilan-ekmek-ekmek-degil-1770445 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
19171 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kimyasal katkı, hazır yiyecek ve
3 etiket daha subway fast food Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim