Anlık Bildirim

Philips, ABD'nin isteği üzerine Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihazı satmış

Philips'in eski çalışanı NSA'in isteği üzerine Türkiye'ye satılması için kırılması kolaylaştırılmış cihazlar ürettiklerini itiraf etti.

Philips, ABD'nin isteği üzerine Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihazı satmış Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan habere göre şifreleme cihazı ve yazılımı üreticisi Crypto AG’nin ABD’nin istihbarat servisi CIA ve Almanya’nın istihbarat servisi BND’e hizmet ettiği ortaya çıkmıştı. Bu haberin gündeme bomba gibi düşmesinin ardından eski Philips çalışanından şok bir itiraf geldi. Bu itiraf, Türkiye’yi etkiliyor.

Philips’in eski kriptolog çalışanı Cees Jansen, Hollandalı basın kuruluşu Argos'a açıklamalarda bulundu. Euronews’in Türkçe çevirisine göre Jansen, Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihaz satıldığını söyledi.

Türk hükümeti, Türk elçilikler ile iletişim kurmak ve görüşmelerde kullanmak üzere Philips’den Aeroflex ismindeki bir teleks cihazlarından satın almak istedi. ABD'nin Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ise Türkiye’ye kırılması kolaylaştırılmış cihazlar satılması için girişimde bulundu. Önce Almanya ile gizli görüşme gerçekleştirdi. Almanya bu teklifi reddetti. Sonrasında ise Hollanda istihbaratı ve üretici firma Philips ile gizli görüşmeler gerçekleştirdi.

Philips, ABD'nin isteği üzerine Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihazı satmış Tam Boyutta Gör

Kırılması kolay cihaz ürettiler

Aroflex'in üreticileri Philips ve Siemens, açık pazarda da söz konusu cihazın bir türünü satıyordu. Şirket içinde "Beroflex" şeklinde adlandırılan cihazın kırılması, orijinal Aroflex'e göre daha kolaydı.

Ancak Türkiye'ye doğrudan "Beroflex" satmaları durumunda Türk hükümetinin bunu fark edeceğini söyleyen Jansen, "Benden Aroflex görünümlü ama aslında Beroflex olan bir cihaz üretmemi istediler" açıklamasını yaptı. Zamanında yapılanı sorgulamadığını ve patronlarının talebini yerine getirdiğini söyleyen Jansen, fikir değiştirdiği için açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde The Washington Post gazetesinin yayımladığı bir haberde Amerikan ve Alman istihbarat birimlerinin 120'den fazla ülkeye şifreleme cihazı satan Crypto AG'yi satın aldığını ortaya çıkarmıştı. Crypto AG hakkındaki detaylı haberimize yukarıdaki başlıktan ulaşabilirsiniz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
18207 kez okundu.
45 kişi, toplam 49 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
philips, itiraf ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim