Anlık Bildirim

Bilim insanları nükleer füzyon teknolojisinde yeni bir rekora ulaştı

Avrupalı bilim insanları nükleer füzyon teknolojisi alanında yeni bir rekora ulaştı. İngiltere'de bulunan bir tesiste gerçekleştirilen denemelerde 59 megajul enerji üretildi.

Nükleer füzyon teknolojisi alanında yeni bir rekor kırıldı Tam Boyutta Gör

Nükleer füzyon enerjisini güvenli ve temiz bir enerji kaynağı haline getirmek amacıyla Oxford'daki Ortak Avrupa Torus (JET) projesinde görev yapan araştırmacılar,  gerçekleştirilen denemelerde 5 saniyelik bir süre içerisinde 58 megajul enerji üretmeyi başararak yeni bir rekora imza attı.

Geleceğe ışık tutabilir

Klasik nükleer reaktörlerden daha az radyasyon salımı ve çok daha az nükleer atık üretmek gibi artıları bulunan nükleer füzyon enerjisi, iki hafif atomun daha ağır bir atom oluşturmak için birbirine bağlanması veya kaynaştırılması ile elde ediliyor. Bununla beraber 1997 yılında 22 megajul enerji ile kırılan ilk rekoru geride bırakarak üretilen 58 megajul enerjinin, beş saniyede ortalama 11 MW'dan biraz daha yüksek bir enerjiye eş değer olduğunu söyleyebiliriz.  

Ulaşılan değerin bilim insanlarının doğru yolda olduğunu gösterdiğini söyleyen araştırmadan sorumlu program yöneticisi Tony Donne, "Füzyonu beş saniye sürdürebilirsek, bunu beş dakika ve ardından operasyonlarımızı gelecekteki makinelerde büyüttüğümüzde beş saat yapabiliriz" sözlerini dile getirdi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4098 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
yeşil enerji, nükleer füzyon ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim