Anlık Bildirim

Güney Kore’nin 5. nesil savaş uçağı KF-X’e güç verecek ilk motor teslim edildi

Güney Kore'nin milli savaş uçağı KF-X'te kullanılacak GE havacılık üretimi ilk F414-GE-400K Turbofan motoru teslim alındı. İlk prototipin 2023 yılında uçması bekleniyor.

Güney Kore’nin 5. nesil savaş uçağı KF-X’e güç verecek ilk motor teslim edildi Tam Boyutta Gör

Güney Kore Hava Kuvvetlerinin (ROKAF) ihtiyaçları doğrultusunda yerli imkânlarla geliştirilmesine devam eden KF-X (Korean Fighter-Experimental) adlı beşinci nesil savaş uçağıyla ilgili önemli bir aşama nihayet tamamlandı.

2001 yılında duyurulan ve 2020’li yıllarda ülke hava kuvvetlerinin aslî vurucu gücü olması planlanan KF-X projesi kapsamında ilk motor teslim alındı. General Electric (GE) Havacılığa ait F414-GE-400K Turbofan motor Mayıs ayı içinde teslim edildi. GE Havacılık, KF-X programı doğrultusunda Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) tarafından motor tedariki için 2016 yılında seçilmişti.

Güney Kore’nin 5. nesil savaş uçağı KF-X’e güç verecek ilk motor teslim edildi

1998 yılında hizmete giren F414-GE-400K motoru rüştünü ispatlamış bir makine. 4,6 milyon saatten fazla uçuş süresi bulunan motorun 1,750 adetten fazla teslimatı bulunuyor. GE’ye ait motor halihazırda Boeing’e ait F/A-18E/F Super Hornet ve EA-18G Growler, Saab üretimi JAS 39E/F Gripen, Hindistan’a ait Tejas Mark 2 ile Lockheed Martin ve NASA’ya ait X-59 uçaklarında kullanılıyor.

GE’nin Orta Sınıf Muharebe ve Eğitim Uçağı Motorları Departmanı Genel Müdürü Al DiLibero, gerçekleşen teslimat kapsamında “GE, KF-X programında önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmaktan heyecan duyuyor. Bu program süresince gösterdiğimiz başarı; ROKAF, Güney Koreli endüstri ortaklarımız ile GE Havacılık arasındaki güçlü ilişkinin ve ROKAF uçaklarına güç veren motorlarımızın uzun ve başarılı geçmişinin bir yansımasıdır.” ifadelerini kullanmış.

Güney Kore’nin 5. nesil savaş uçağı KF-X’e güç verecek ilk motor teslim edildi Tam Boyutta Gör

KAI tarafından tasarlanan ve inşa edilen KF-X savaş uçağı, 7.4 milyar dolarlık bir proje. ROKAF’ın F-4D/E Phantom II ve F-5E/F Tiger II filosunun yerini alacak KF-X’ten 2021 yılına kadar ilk etapta 6 prototip üretilecek. Bu kapsamda GE Havacılık ise 15 F414 uçuş test motoru tedariki yapacak. İlk uçağın uçuşu için öngörülen tarih ise 2023 yılı. KF-X’lerin ROKAF bünyesinde ise 2026 yılında uçması bekleniyor. KF-X programı doğrultusunda 120 adet uçak üretilmesi planlanıyor. Bu kapsamda GE Havacılık, ROKAF’a 240 adet F414 motoru ve bunlara ait yedek parçayı tedarik edecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
20786 kez okundu.
17 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kf-x, 5. nesil ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim